Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > BiH uvozi deset puta više sira nego što izvozi

BiH uvozi deset puta više sira nego što izvozi

Sektor mljekarstva još uvijek se nije oporavio od 2013 godine, kada je Hrvatska ušla u EU usljed čega je izvoz prekinut 1.7.2017. godine, pokazuje analiza Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II), izvještava Indikator.ba.

Ipak, u odnosu na prvih 6 mjeseci 2013. godine, izvoz je manji za 10,6 miliona, dok je uvoz niži za 16,3 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci 2017. godine u odnosu na isti period prošle godine porasla je sa 47% na 53%.

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH za prvih šest mjeseci ove godine iznosi oko 35 miliona KM i porastao je za 22% (6,4 miliona KM) u odnosu na isti period prošle godine.

U strukturi izvoza, prema analizi, i dalje dominiraju mlijeko i pavlaka, kod kojih bilježimo pokrivenost uvoza izvozom od gotovo 200%. Zabilježen je značajan
rast izvoza sira (83%, 1,4 miliona KM), međutim još uvijek uvozimo 10 puta više sira nego što izvozimo. Uvoz sira iznosio je 31,8 miliona KM, a izvoz svega 3,16 miliona.
Izvoz jogurta, kefira i mlaćenice dosegnuo je 3,3 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom u ovom segmentu iznosi 36 posto.

Balans u razmjeni ne postoji ni u razmjeni maslaca i mliječnih namaza – sa 831 hiljadu KM izvoza naša zemlja bilježi pokrivenost uvoza izvozom od svega 12 posto.

Uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda je u odnosu na isti period prošle godine povećan za 9% (5,3 miliona KM).
Struktura uvoza pokazuje dominaciju proizvoda sa visokom dodatom vrijednošću, počev od sira, koji nosi 48% ukupnog uvoza, navodi se u analizi.

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top