Ekonomija

BiH je šesta halal turistička destinacija u Evropi

Prema Global Muslim Index izvještaju za 2022. godinu, Bosna i Hercegovina je 6. halal turistička destinacija u Evropi, a 46. u svijetu.

Broj halal putovanja rapidno je skočio sa 108 na 160 miliona u posljednje dvije godine na svjetskom nivou, a već sada, agencije iz svih krajeva svijeta, među kojima su Južna Afrika, Malezija, Španija, Velika Britanija i Singapur, imaju planirane turističke itinerere za Bosnu i Hercegovinu, piše USAID Turizam.

Ključne interesne tačke su prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, posjete džamijama iz Osmanskog perioda, turistička iskustva poput raftinga na Neretvi, te posjete starim jezgrama gradova Počitelja, Mostara i Sarajeva.

Sve više turističkih agencija ugovara halal putovanja u Bosni i Hercegovini. Djelimično, ovaj odgovor možemo pronaći u historijskim spisima Bosne i Hercegovine, ali i činjenici da je ova zemlja oduvijek bila dom multietnicizmu. Tako da, s pravom možemo reći da je kultura turističke industrije u BiH velikim dijelom zasnovana na prinicipima tolerancije i prihvatanju drugih kultura, tradicija i religija.

Osmanski period vladavine u Bosni i Hercegovini, koji je trajao od 1463. godine do 1878., ostavio je snažan utjecaj na ovim prostorima u godinama koje su uslijedile. Specifična arhitektura koja se oslanja na Malu Aziju i islamsku umjetnost, prožimala se u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, kroz izbalansirane oblike i urbanističku tradiciju velikog broja sakralnih objekata, gradskih kuća koje u visokim zidinama čuvaju privatnost porodice; sahat-kule, koje su obavještavale stanovnike o vremenu; bezistani – čvorišta trgovini zanatskih proizvoda; turbeta – spomenici memorijalne arhitekture i tekije – središte sufizma. Bez obzira na daljnji tok razvoja, BiH je zadržala autentičnost osmanskog perioda, te danas s pravom uživa status jedne od najpoželjnijih halal turističkih destinacija na evropskom kontinentu.

Kako je halal turizam otvorio nove horizonte i proširio vidike u sektoru turizma?

Halal turizam je značajna niša turizma posljednjih godina koja dobija na sve većoj popularnosti u sveukupnoj turističkoj industriji.

Naime, ova niša turizma svojim rapidnim rastom ulazi na velika vrata emitivnih tržišta, te mnoge male, srednje razvijene ili tranzicione ekonomije imaju priliku da iskoriste svoju zlatnu šansu i okrenu se novim turističkim trendovima. Riječ je o posve novom segmentu turističke industrije koji gostima omogućava da gdjegod putovali, zadrže osjećaj vlastite komfort zone i imaju punu slobodu uživanja u navikama i običajima utemeljenim u njihovoj vjeri i kulturi.

Iako se razumijevanje halal turizma često limitira na tek puko konzumiranje halal prehrambenih proizvoda koji posjeduju validne certifikate – halal turizam je mnogo više od halal gastronomije.

Mijenjanje narativa putovanja

U načelu, halal turizam je možda jedna od najreprezentativnijih turističkih niša koje uspješno mijenjaju narativ u prihvatanju drugih kultura i religija, pozivajući na toleranciju i međusobno uvažavanje. Osigurati privatnost i slobodu izbora na turističkoj destinaciji postao je imperativ za halal putovanja. Prateći novi trend, turistička industrija prolazi kroz velike promjene i jača infrastrukturu u skladu sa zahtjevima usluga halal tržišta.

Kroz kvalitetnu promociju turističke ponude, koordiniranim promotivnim aktivnostima i intenziviranjem procesa uvođenja halal standarda i certifikacije, Bosni i Hercegovini se bliže zlatne godine halal turizma, te će biti uvrštena među najbolje destinacije u svijetu halal turizma, navodi se u tekstu USAID Turizma.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button