Ekonomija

BiH ispunila uslove za izvoz mesa peradi i jaja u EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je jučer u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uvjete za izvoz mesa peradi, prerađevina od tog mesa i jaja u EU.

Nakon sastanka s predstavnicima Udruženja živinara BiH, Šarović je rekao da su na ispunjavanju uvjeta radili u skladu s Akcijskim planom koji je dogovoren s nadležnim institucijama Europske unije, izvijestila je Fena.

Dodao je da će prvo biti odabrane bh. firme za koje su sigurni da ispunjavaju uvjete, da ne bi ponavljali greške od ranije.

– Mi smatramo da je Bosna i Hercegovina spremna i da ispunjava uvjete, a da nije tako ni inspekcija Direktorata za hranu, zdravlje, analize i rizike EU ne bi dolazila u najavljenu inspekciju za koji mjesec, tako da sam optimist – istaknuo je Šarović.

Pojasnio je da će inspekcija doći tokom godine nakon čega bismo trebali dobiti dozvolu za izvoz, kao i da trenutnio rade na usaglašavanju točnog datuma.

Naveo je da je u BiH zabilježen samo jedan slučaj bolesti ptičije gripe u okolini Prijedora, i to na imanju a ne u proizvodnim pogonima te da je to pitanje pod kontrolom.

Predstavnik Udruženja živinara BiH Predrag Miličić kazao je da su ti proizvođači spremni da se okušaju i na zahtjevnom tržištu EU, te da su na današnjem sastanku dobili uvjeravanja da će i ubuduće imati dobru saradnju u vezi s projektima ovog ministarstva.

Povezani članci