Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > BiH – Albanija: Tako blizu, a tako daleko

BiH – Albanija: Tako blizu, a tako daleko

albanija-tirana
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH jasno se vidi da ova država na račun Albanije ostvaruje suficit u trgovini, ali je ukupna trgovina na simboličnom nivou.

Primjer sveukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Albanije pokazuje da geografska blizina nije dovoljna za uspješnu saradnju između dvije države.  Bosna i Hercegovina i Albanija nemaju niti jedno otvoreno pitanje, ali pitanje Kosova je višegodišnji izazov kojeg ove dvije države još nisu riješile.

U Sarajevu i Tirani postoje samo počasni konzulati, što otežava političke, ekonomske, kulturne odnose.  U Bosni i Hercegovini živi oko 25.000 Albanaca, a u Albaniji preko 10.000 Bošnjaka. Međutim, kapaciteti ovih zajednica nisu dovoljno iskorišteni.

Politički predstavnici bh. entiteta Republika Srpska blokiraju normalizaciju odnosa sa Kosovom i Albanijom. Da paradoks bude veći, BiH ima ogroman suficit u trgovini sa Albanijom kojeg 70 posto generiraju izvoznici upravo iz manjeg bh. entiteta. Slično je stanje i s izvozom na Kosovo.  Posljednja odluka kosovske vlade da uvede carinu u iznosu od 10 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije umanjit će bh. izvoz na Kosovo.

Albanija je među prvim državama priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine 21. aprila 1992. godine.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top