Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Bh. ribari konačno oslobođeni carine za izvoz u EU

Bh. ribari konačno oslobođeni carine za izvoz u EU

Bescarinski izvoz ribe iz BiH na tržište zemalja Evropske unije, koji je predviđen izmijenjenim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) odobren je nakon deset mjeseci kašnjenja.

Izmijenjeni SSP stupio je na snagu 1. februara, ali tada nije odobren i obećani bescarinski izvoz 500 tona ribe. Iz Evropske komisije su se, iako su imali i više nego dovoljno vremena da to omoguće, tada pravdali da nisu uskladili propise. Polovinom marta obećali su da će to biti učinjeno za dva do tri mjeseca, ali su barijere otklonjene tek polovinom oktobra, izvijestio je Glas Srpske.

– Tek prije 15 dana omogućen nam je bescarinski izvoz ribe u zemlje EU. Obećali su nam da će refundirati troškove koje smo platili u carinskim ispostavama ili kancelarijama. Za sve procedure izvoznici se moraju javiti carinskim ispostavama, jer je njima dostavljena ta odluka – rekao je direktor preduzeća “Tropik ribarstvo – ribnjak Janj” Zoran Tepić.

U ribarstvu “Slap” iz Rogatice ističu da su polovinom mjeseca tražili da im budu refundirani troškovi koje su imali na osnovu carine i da im je isplaćeno oko 10.000 maraka.

– Preostale kvote za bescarinski izvoz iskoristićemo sigurno do polovine decembra. Tražićemo da nam odobre dodatne bescarinske kvote, jer trenutne nisu dovoljne za kapacitet domaćih ribara. Bićemo zadovoljni tek kada nam omoguće da izvezemo onoliko ribe koliko uvoznici uvezu inostrane na naše tržište – kazao je direktor “Slapa” Mehmed Tabaković.

U Privrednoj komori RS ističu da ih Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije obavijestilo da je odobren bescarinski izvoz ribe.

– Oni su nas u martu informisali da će sve biti ispravljeno u roku od dva do tri mjeseca i da će nas obavijestiti o tome. Nisu nas uopšte informisali o promjenama i tek smo pregledom dokumenata na sajtu Evropske komisije saznali da je za ovu godinu odobrena kvota od 500 tona ribe za bescarinski izvoz. Do 24. oktobra je izvezeno 260 tona ribe i preostalo je još 240 tona – rekao je sekretar Udruženja poljoprivrede, ribarstva, vodoprivrede, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori RS Slavko Stevanović.

On je saglasan sa ocjenom ribara da je neophodno povećanje kvote, ističući da trend izvoza ribe opravdava zahtjeve da ona dogodine bude povećana sa ovogodišnjih 500 tona.

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com