Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Bh. mljekari propadaju, a obećane pomoći iz Njemačke još nema

Bh. mljekari propadaju, a obećane pomoći iz Njemačke još nema

Sa besacrinskim uvozom iz Evropske unije koji je uslijedio nakon parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) cijena mlijeka je pala, proizvodnja smanjena, a obećana pomoć Njemačke bh. mljekarima još ne dolazi,  piše N1.

Na ovo se žale proizvođači iz Republike Srpske pet mjeseci nakon sastanka Milorada Dodika sa njemačkim ministrom poljoprivrede Kristijanom Šmitom koji je obećao nadokanaditi štetu bh. poljoprivrednicima.

Cijena mlijeka pala je za 10 feninga i sada iznosi 53 pfeninga, a da bi srezali troškove, proizvođači su smanjili obim proizvodnje za 20%, izvijestila je televizija N1.

Mljekar Zlatko Jokić, koji ima porodičnu farmu staru više od 40 godina i dnevno se proizvede više od 1500 litara mlijeka, prije nekoliko godina podigao je kredite i uložio u farmu kako bi ispunio standarde neophodne da bi mlijeko mogao plasirati na evropsko tržište.

Danas, kaže, nije konkurentan ni na domaćem.

“Konkurencija na tržištu je ono što dominira. Količine koje su uvezene iz EU su napravile svoje i došlo je do smanjenja cijena”, kaže Jokić.

Šteta koju su tokom ove godine pretrpjeli bh mljekari procjenjuje se na 24 miliona KM. S obzirom da sa njemačkim ministrom poljoprivrede, nakon potpisivanja SSP-a, nije održan nijedan sastanak obećanu pomoć mljekari ne očekuju uskoro.

“Ima farmi koje više ne mogu platiti kredite, nizi platiti dobavljačima. Dobijamo tužbe i u opasnosti smo da bi nam sve farme jednostavno mogle propasti”, kazao je Vladimir Usorac iz Udruženje mljekara.

Osim što je ove godine izostala pomoć iz Njemačke, mljekarima iz Republike Srpske ni entitetska Vlada nije isplatila podsticaje za proteklih sedam mjeseci.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top