B&F citrusna pasta s keljom
Priprema
15 min.
Kuhanje
20 min.
Serviranja
4 porcije
Sastojci:
8 šolja (oko 6 velikih listova) grubo nasjeckanog lišća kelja, s kojeg ćete odstraniti stabljike i rebra
375g rezanaca ili neke druge tjestenine
1 kašika Dukat maslaca
1 mali luk, tanko narezan
1 crvena paprika, tanko narezana
3 češnja bijelog luka, propasiranog
so i biber, po ukusu
2 žličice naribane korice limuna, možete je i sitno nasjeckati
1 kašika svenamjenskog brašna
310ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje Lagano
2 kašike svježe iscijeđenog soka od limuna
prstohvat muškatnog oraščića
2 kašike naribanog parmezana
Priprema:
U loncu ključale i posoljene vode kuhajte kelj oko 3 minuta ili dok malo ne posvijetli. Izvadite ga i stavite da se dobro ocijedi.
Vratite lonac vode nazad na vatru, dodajte rezance (tjesteninu) i kuhajte prema uputstvu na pakovanju. Ocijedite ih i vratite u lonac.
U međuvremenu, u velikoj tavi, rastopite maslac na srednje jakoj vatri i propržite luk, crvenu papriku, bijeli luk, 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera, oko 5 minuta, ili dok povrće ne omekša. Dodajte kelj i kuhajte, često lagano miješajući, oko 3 minute. Dodajte limunovu koricu.
umak:
U posudu za kuhanje stavite Brzo&Fino vrhnja za kuhanje Lagano i u njega postepeno umiješajte brašno. Pustite da prokuha, miješajući. Smanjite vatru i kuhajte, ne prestajući miješati, još 2 minute ili dok se malo ne zgusne.
Prelijte umak preko tjestenine i začinite sokom od limuna, biberom, muškatnim oraščićem i do 1/4 kašičice soli. Poslužite posuto ribanim parmezanom.
Savjet:
Ukoliko odlučite kelj zamijeniti blitvom ili špinatom, preskočite korak 1 dodajte povrće u koraku 3, a zatim kuhajte i, miješajući, 3 do 5 minuta ili dok povrće ne omekša, a zatim dodajte limunovu koricu.
Ako koristite Brzo&Fino vrhnje za kuhanje 20%, izostavite brašno.
akos.ba