Kulinarstvo

B&F citrusna pasta s keljom

Priprema

15 min.

Kuhanje

20 min.

Serviranja

4 porcije

Sastojci:

8 šolja (oko 6 velikih listova) grubo nasjeckanog lišća kelja, s kojeg ćete odstraniti stabljike i rebra

375g rezanaca ili neke druge tjestenine

1 kašika Dukat maslaca

1 mali luk, tanko narezan

1 crvena paprika, tanko narezana

3 češnja bijelog luka, propasiranog

so i biber, po ukusu

2 žličice naribane korice limuna, možete je i sitno nasjeckati

1 kašika svenamjenskog brašna

310ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje Lagano

2 kašike svježe iscijeđenog soka od limuna

prstohvat muškatnog oraščića

2 kašike naribanog parmezana

Priprema:

U loncu ključale i posoljene vode kuhajte kelj oko 3 minuta ili dok malo ne posvijetli. Izvadite ga i stavite da se dobro ocijedi.

Vratite lonac vode nazad na vatru, dodajte rezance (tjesteninu) i kuhajte prema uputstvu na pakovanju. Ocijedite ih i vratite u lonac.

U međuvremenu, u velikoj tavi, rastopite maslac na srednje jakoj vatri i propržite luk, crvenu papriku, bijeli luk, 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera, oko 5 minuta, ili dok povrće ne omekša. Dodajte kelj i kuhajte, često lagano miješajući, oko 3 minute. Dodajte limunovu koricu.

umak:

U posudu za kuhanje stavite Brzo&Fino vrhnja za kuhanje Lagano i u njega postepeno umiješajte brašno. Pustite da prokuha, miješajući. Smanjite vatru i kuhajte, ne prestajući miješati, još 2 minute ili dok se malo ne zgusne.

Prelijte umak preko tjestenine i začinite sokom od limuna, biberom, muškatnim oraščićem i do 1/4 kašičice soli. Poslužite posuto ribanim parmezanom.

Savjet:

Ukoliko odlučite kelj zamijeniti blitvom ili špinatom, preskočite korak 1 dodajte povrće u koraku 3, a zatim kuhajte i, miješajući, 3 do 5 minuta ili dok povrće ne omekša, a zatim dodajte limunovu koricu.

Ako koristite Brzo&Fino vrhnje za kuhanje 20%, izostavite brašno.

akos.ba

Povezani članci