Ekonomija

BAWAG prva banka u Austriji koja radi po principima islamskog bankarstva

BAWAG banka je prva banka u Austriji koja nudi usluge islamskog bankarstva. Početkom sljedećeg mjeseca će pokrenuti pilot projekt beskamatnog bankarstva, kojim želi pridobiti što više klijenata među tamošnjih oko 600 hiljada muslimana.

Islamsko bankarstvo, beskamatno i po principima šerijata, u posljednjih nekoliko godina, bilježi značajan rast u 70 zemalja u kojima je prisutno, a od prošle godine i u Njemačkoj.

Ako testna faza u bečkom Bawagu bude pozitivna, uslugu će proširiti i na druge austrijske podružnice, kazali su ovoj banci koja je u većinskom vlasništvu američkog investicijskog fonda Cerberus Capital Management.

Islamsko bankarstvo, između ostalog, zabranjuje spekulacije. Umjesto nekretninskih kredita u konvencionalnom bankarstvu, banka kupuju nekretninu koju klijent želi i potom je otplaćuje u dogovorenim fiksnim ratama.

Islamsko bankarstvo zabranjuje ulaganja u igre na sreću, oružje i pornografiju. Mjesečna naknada za osnovni račun Amana (na arapskom: povjerenje) će iznositi 4,9 eura.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button
WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.