Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana danas, u subotu, 24. juna 2017., je svečano okončana hafiska mukabela u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci.

To je prva hafiska mukabela nakon obnove Ferhadije, a i nakon višedecenijske pauze.

Završnu svečanost je svojim dolaskom uveličao i muftija banjalučki, dr. Osman Kozlić, uz čiju podršku je pokrenuta mukabela i koji je prisutne dirnuo emotivnim govorom.

Džematlijama se obratio i glavni imam MIZ Banjaluka, Muhedin ef. Spahić, organizator mukabele i kome pripadaju velike zasluge za uspješnu organizaciju iste.

Ramazanski dani ove godine su ove godine imali posebnu čar u Banjaluci. Hafisku mukabelu su učila četvorica učača: hfz. Muamer ef. Okanović (imam Ferhadija džamije), hfz. Mustafa Karahan (Turska), hfz. Nedim Botić (Bos. Dubica) i Vedad ef. Spahić (Tuzla).

Banjaluka je nekad bila grad hafiza, grad Kur'ana, pa je posebno zadovoljstvo što se ova lijepa tradicija ponovo oživljava. Banjaluka se time pridružila drugim gradovima u kojima se uče hafiske mukabele, među kojima su, između ostalih, i Sarajevo, Tuzla, Zenica.

„Ramazan su Banjalučani dočekali i ispratili raspoloženi, a razloga je više. Zadržali smo isti broj mjesta na kojim se klanjaju teravija. Situacija je generalno dobra, problema i incidenata nije bilo. Aktivnosti koje se vode kroz džemate su dobro osmišljene. Imami u Banjaluci imaju i izrazito visoku svijest o važnosti akcije prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, i mi bilježimo svake godine rast na tom polju. Posebno bih istakao važnost hafiske mukabele u Ferhadiji. Hafiske mukabele su ovdje bile tradicionalne i mi smo u Islamskoj zajednici toga duboko svjesni, zato smo krenuli u ovu aktivnost. Punu podršku smo imali od Muftijstva banjalučkog, Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice i vjerujem, ako Bog da, da ćemo s ovim aktivnostima nastaviti narednih godina”, izjavio je za Preporod Muhedin ef. Spahić.

Piše: Nedim Botić

Izvor: www.preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top