Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Badshahi: Upoznajte petu najveću džamiju svijeta i drugu u Pakistanu

Badshahi: Upoznajte petu najveću džamiju svijeta i drugu u Pakistanu

Carska ili džamija Badshahi u Lahoreu izgrađena je 1673. godine i divan je primjer mogulske arhitekture  Turisti iz cijelog svijeta dolaze i posjećuju džamiju u Lahoreu, u Pakistanu, koja važi za još jedan biser ovog grada i za koju tvrde da je peta najveća džamija u svijetu, piše Anadolu Agency (AA).

Njeno ime znači Carska džamija, a sagradio ju je mogulski car Aurangzeba krajem 17. vijeka. Tada je bila najveća džamija u svijetu. Izgrađena je 1673. godine i danas je druga najveća džamija u Pakistanu, a peta u svijetu. Divan je primjer mogulske arhitekture.

Otvorenost građevine je u skladu sa duhom islama na indijskom podkontinentu, koji je tradicionalno otvoren prema svim pravcima u islamu. Džamija ima kapacitet 110.000 ljudi.

Pakistan je druga zemlja u svijetu po broju muslimana (poslije Indonezije). U ovoj državi živi nešto više od 182 miliona stanovnika, a 97 posto od tog broja su muslimani. Za njihove potrebe tokom godina izgrađene su brojne džamije. Dok se neke ističu ljepotom i karakterističnom arhitekturom, druge se ističu veličinom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com