Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Austrijski Ministre vanjskih poslova: Hidžab i nikab Bošnjakinje nemaju cijenu

Austrijski Ministre vanjskih poslova: Hidžab i nikab Bošnjakinje nemaju cijenu

Ona je nana.
Majka.
Supruga.
Kćerka.
Sestra.

Bošnjakinja-muslimanka je ponos nacije.
Ona je obrazovana.
Ona radi.
Ona odgaja djecu.
Ona čuva čast roditeljima, braći, sestrama, mužu.
Njen hidžab je njeno pravo.
Njen zar/nikab je njeno pravo.

Evropa i Zapad predstavljaju sistem ispravnih vrijednosti kojima treba težiti, a zemlje poput Bosne i Hercegovine su daleko od toga, jer nismo ni blizu Evropske unije. U “Evropi” možeš biti kakav želiš i niko te neće čudno pogledati, jer svi gledaju svoja posla i nikog ne zanima šta drugi radi. Zakon je dobar, svi rade svoj posao odgovorno, Zapad je spas. Ovo su rečenice koje će kazati mnogi i sigurno da tu ima istine, ali…

Sa tog istog Zapada, iz jedne od zemalja koje su primjer uređenosti dolaze neprovjerene, islamofobne i neprimjerene izjave, naročito ako se uzme u obzir o kome se radi.

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurz je izrekao rečenicu koja je pogodila građane Bosne i Hercegovine, sve one koji se zalažu za ljudska prava i svaki vid slobode, pogodila je muslimane Bosne i Hercegovine i one žene koje se odjevaju u skladu sa islamskim pravilima.

Islam po mjeri gospodina Kurza

Kurz je rekao kako u Sarajevu i Prištini, na primjer, ženama plaćaju da budu u potpunosti pokrivene kako bi promijenile imidž ulice. Ne možemo to samo posmatrati. (N1)

Također je nastavio riječima da u Bosni i Hercegovini, ali i drugim dijelovima Balkana posmatramo povećanu pojavu potpunog pokrivanja žena. To je sa našeg stanovišta razvoj događaja koji zabrinjava, jer potpuna pokrivenost nije izraz religioznosti nego je simbol protu-društva i otežava suživot. Stoga se moramo koncentrisati na to, da djelujemo protiv razvoja protu- i paralelnih društava. (N1)

Dakle, muslimanke moraju modificirati svoju vjeru kako ne bi postojalo paralelno društvo, kako bi na ulici manje-više svi izgledali jednako, tj. otkriveno.

Gospodin Sebastijan Kurz je austrijski Ministar vanjskih poslova i jedna mlada i uspješna osoba imajući u vidu da mu je 31 godina i da je najmlađi šef diplomacije u historiji Republike Austrije. Od 2013. godine obavlja pomenutu funkciju i član je Austrijske narodne stranke.

Izgleda da je gospodin Kurz časove historije izbjegavao ili jednostavno nije pokazivao zainteresiranost za taj predmet, jer da je pažljivo slušao časove svojih profesora (s pretpostavkom da su govorili istinu, a trebali bi, budući da je to ipak obrazovanje u Evropi), znao bi kako je pokrivanje žene u potpunosti ili samo djelomično bilo prisutno od samog primanja islama na prostoru Bosne, zatim i u vrijeme dolaska Austro-Ugarske.

Gospodin Kurz bi trebao pitati islamske učenjake širom svijeta i Evrope o načinu odijevanja jedne biološki punoljetne muslimanke. Gospodin Kurz bi trebao pogledati sljedeći snimak i možda pokrenuti istraživanje o tome ko je mogao 1939. godine finansirati nošenje feredže i zara:

Oduševljenje u manjem bh. entitetu

Za očekivati je bilo da će Milorad Dodik, propagator islamofobije i svega što se dovodi u vezu sa islamom, pozdraviti ovu odluku i iznijeti statističke podatke na kojima bi mu pozavidio svima poznati FBI.

Naime, Milorad Dodik govori kako se tačno zna kolika je cijena i na koji način funkcionira organizirano i plaćeno nošenje hidžaba ili nikaba.

“Svi znaju da se to plaća. U Sarajevu se tačno zna koliko košta kada nosite jedan dan maramu, tri dana, kada je nosite subotom, nedeljom ili nekim važnim praznikom. Ima žena koje to profesionalno rade, prate ih njihovi službenici i koje za to primaju 300 KM.” (N1)

Zanimljivo je da se naravno ne spominje izvor ovih podataka, vjerovatno jer je u pitanju “stroga povjerljivost”, a i nema smetnje nadovezati se na izjavu čovjeka koji dolazi iz “neprijateljske Evrope” po Republiku Srpsku i svakog Srbina, jer je u pitanju izjava koja ide u korist sprskim nacionalistima i islamofobima, u protivnom, osula bi se paljba po Evropi iz krila majčice — Rusije.

Stav Islamske zajednice o izjavi gospodina Kurza

“Smatramo dobronamjernim zalaganje ministra Kurza na tome da institucije EU posvete više pažnje Zapadnom Balkanu i razumijemo njegovu zabrinutost trenutnim stanjem, ali mislimo da nije našao pravi primjer da to ilustrira. Znamo da je u toku i predizborna kampanja u Austriji i da svi posežu za oštrom retorikom, ali kao što to savjetujemo političarima na Balkanu, tako mislimo da bi i u ostatku Evrope najbolje bilo da se vjera i vjerska osjećanja pojedinaca ne politiziraju i da se ne uvlače u političku arenu, kaže se na kraju današnjeg saopćenja.”

Bujrum gospodine Kurz

I za kraj, gospodin Kurz bi mogao doći u Bosnu  i Hercegovinu, organizirati tribinu, recimo u organizaciji sa Islamskom zajednicom i dozvoliti pokrivenim (u potpunosti ili samo djelomično) muslimankama da one kažu razloge svoga pokrivanja i otvore oči mladom, perspektivnom i budućemo možda predsjedniku Republike Austrije.

Za Akos.ba piše: Mirza Pecikoza

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top