Kulinarstvo

Austrijski dezert: Palačinke sa svježim sirom

Topfenpalatschinken su tradicionalni austrijski i boemski palačinci sa slatkim i ukusnim punjenjem.

Sastojci za palačinke:

120 g brašna

4 – 5 jaja

¼ l mlijeka

so

maslac ili ulje za pečenje

Sve sastojke dobro izmiješati u glatko tijesto. Maslac ili ulje zagrijati u tavi, tijesto izlijevati u manjim količinama, te zapeći prvo s jedne, pa s druge strane.

Sastojci:

9 palačinki

120 g maslaca

60 g šećera u prahu

600 g svježeg sira

120 g šećera

60 g grožđica

⅜ l kiselog vrhnja

6 žumanjaka

6 bjelanjaka

1 supena kašika vanilin šećera

prstohvat soli

limunova kora

Preljev:

2 jaja

¼ l kiselog vrhnja

40 g šećera u prahu

1 kašičica vanilin šećera

maslac za namašćivanje posude za pečenje

brašno za posipanje po posudi za pečenje

šećer za posipanje

Maslac na sobnoj temperaturi, šećer u prahu i koru od limuna izmiješati u pjenastu smjesu, postepeno dodavati žumanjke, a na kraju dodati pasirani svježi sir, kiselo vrhnje i grožđice. Bjelanjke, šećer, vanilin šećer i sol izmiješati u čvrstu pjenu, pa dodati u smjesu s maslacem. Palačinke premazati s ⅔ smjese od sira i saviti, pa izrezati u komade veličine ca. 6 cm. Odgovarajuću posudu za pečenje namastiti i posuti brašnom, te komade palačinki poslagati i u zagrijanoj pećnici peći 15 minuta.

Za preljev jaja, ostatak smjese od sira, kiselo vrhnje, šećer u prahu i vanilin šećer izmiješati u glatko tijesto, preliti preko palačinki i ispeći u pećnici. Posuti šećerom i odmah servirati.

furaj.ba