Moja putovanjaU Fokusu

Arslanagića most u Trebinju

Jedan od najljepših primjera osmanlijske arhitekture u Bosni i Hercegovini, Arslanagića most  prvobitno je bio izgrađen 10 kilometara uzvodno od svoje današnje lokacije.

Izgradio ga je kao zadužbinu za svog poginulog sina u borbi sa Mlečanima  Mehmed-paša Sokolović 1574. godine.

Most je u to vrijeme bio značajan jer je predstavljao sponu između Novog (danas Herceg Novi) i Bosne, kao i sjevernih krajeva Hercegovine.

Kada su Turci 1687. godine potisnuti iz Herceg Novog, mnoge turske porodice su se iz ovog grada doselile u Trebinje. Među njima je bio i izvjesni Arslan-aga. On je dobio posjede istočno od Trebinja: na Zupcima, Necvjeću i Jasenu, te pravo da naplaćuje mostarinu preko mosta na Trebišnjici. Po njemu se, od tada, most naziva Arslanagića most. Na području oko mosta izgradilo se cijelo selo koje je dobilo ime po mostu.

Izgradnjom hidroenergetskog sistema na Trebišnjici Arslanagića most se našao 1965. godine pod vodom akumulacionog jezera, kao i cijelo selo. Po zahtjevu Zavoda za zaštitu spomenika kulture naredne godine nivo vode je spušten kako bi se most mogao ukloniti. Konačno je ponovo izgrađen 1972 godine u Trebinjskom naselju Gradina.

Izgradnjom šetališta uz obalu rijeke Trebišnjice koje vodi od centra grada uzvodno do mosta, Arslanagića most je postao svakodnevna destinacija mnogih Trebinjaca, kao i turista koji posjećuju ovaj grad.

hercegovinapromo.com

 

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button