Anis je jednogodišnja biljka štitarka, porijeklom iz Egipta. Biljka anisa raste od 30-60 cm u visinu te isto toliko korijenom u dubinu. Donji listovi anisa su najveći, plosnati, okruglasti te se smanjuju prema vrhu biljke gdje su usko naslagani mali šiljati listići.
Zbog svog izraženog i slatkastog okusa anis se rado koristi za izradu kolača, kruha, džemova i kompota, umaka, salata te bilo kojeg jela gdje je poželjan njegov intenzivan i fin okus. U kombinaciji sa drugim začinima njegov okus prevladava, a vrlo često se koristi samljeven u prah.
Anis – biljka tradicije
Tradicionalno ova se biljka koristi u mnogim zemljama svijeta i zastupljena je upravo zbog svog nezamjenjivog okusa i mirisa te iznimno pozitivnih učinka na ljudsko tijelo.
Anis se koristi u pripremi hrane, sokova, čaja.
Sastav anisa
Sjemenke anisa sadrže eterično ulje koje djeluje kao diuretik, antiseptik, antispazmatik, karminativ i stimulans; masna ulja, anetol koji se preporuča izbjegavati u slučaju dermatitisa ili bilo koje iritacije kože; aldehid, anis kiseline, anis keton i anis etanol.
Ljekovito djelovanje anisa
- dezinficira sluznicu usta i desni
- omekšava sluz u bronhijima i olakšava iskašljavanje
- djeluje protiv bronhitisa, astme, gripe, viroza i raznog kašlja
- koristi se u liječenju sinusa kao inhalat
- potiče pravilan rad žuči
- pomaže kod želučanih bolova i poremećaja; kod povraćanja i mučnina
- pomaže kod proljeva u problema sa crijevima
- protiv vjetrova i nadutosti
- pomaže rad bubrega i urinarnog trakta
- koristi se u liječenju hepatitisa i ciroze jetre
- regulira menstrualni ciklus te pomaže protiv menstrualnih bolova
- u novije vrijeme koristi se pri liječenju raka prostate
- djeluje smirujuće
- djeluje protiv nesanice
- stimulativno djeluje na nervni sustav
- povećava broj leukocita u krvi
Pripravci od anisa
Čaj od anisa
Čajnu kašiku anisova sjemena preliti sa 2,5 dl kipuće vode te poklopiti i ostaviti na 15 minuta, a zatim procijediti. Čaj se uzima po jedna šoljica ujutro, poslijepodne i navečer poslije obroka. Čaj se pije dok je još topao i u gutljajima, nikako odjednom, te najbolje nezaslađen. Anisov čaj izvanredan je za sve želučano – crijevne probleme te probleme sa dišnim putevima.
Kao i kadulja, anis se priprema na mlijeku za ublažavanje kašlja i izbacivanje sluzi. Potrebno je jednu kašikicu mljevenog anisa kratko kuhati u 2,5 dl mlijeka, ne dulje od 7-8 minuta. U mlijeko se može dodati i kašika listova kadulje ili zasladiti kašikicom meda od kadulje. Pripravak se pije ujutro, poslijepodne te navečer prije obroka.
Anisov pripravak za probavni trakt
- 40 g mljevenog anisovog sjemena,
- 30 g mljevenog džumbira,
- 30 g mljevenog sjemena komorača,
- 30 g stolisnika u prahu,
- 20 g praška limunove korice,
- 3 kašike meda od kadulje
- 8 dl vode
Izmiješati sve gore navedeno bilje sa medom i vodom u tamnoj staklenci te zatvoriti. Ostaviti na toplom i tamnom mjestu 40 dana. Jedna kašikica uzima se ujutro natašte.
Kontraindikacije
Anis je abortiv i iako potiče izlučivanje mlijeka, što je u trudnoći poželjno, trudnicama se ne preporučuje konzumiranje.
akos.ba