Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Ananas – što ne znate o ovom zabavnom voću?

Ananas – što ne znate o ovom zabavnom voću?

Zašto biste jeli ananas?

Ananas smanjuje mogućnost pretilosti, srčanih oboljenja, prevenira  astmu, te smanjuje krvni  pritisak. Koristan je za zdravlje probave  i zbog velike količine vitamina C, može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak.

Ananas sadrži bromelain, enzim koji pomaže kod probavnih smetnji, alergija, u zacjeljivanju ožiljaka itd.

Ananas je izvor mnogih hranjivih tvari, vitamina i minerala, uključujući bakar, kalij, kalcij, magnezij, mangan, već spomenuti vitamin C, B6, beta-karoten, folate i vlakna. Još jedan pozitivan učinak konzumiranja ananasa je i antioksidantno djelovanje.

86% ananasa čini voda, 13% ugljikohidrati, te gotovo ne sadrži masti ili proteine. Već smo rekli da je ananas izvrstan izvor vitamina C, koji pomaže u zaštiti imunološkog sistema. Fascinantna je činjenica da samo 1 šoljica ananasa, koja ima 82 kalorije, sadrži čak 181% potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Odakle je ananas i kako se jede?

Ananas originalno potiče iz južne Amerike, ali većina današnjih ananasa dolazi iz sjeveroistočne Azije, većinom s Filipina i Tajlanda.

Ananas se može jesti na pizzi, u smoothieju, u mnogim salata pa čak i u kebabu (kako mesnom, tako i veganskom). Ukusan je sam ili u kombinaciji s drugim voćem.

Ananas u rječniku

Voće je u većini europskih zemalja poznato pod nazivom ananas. Naziv je preuzet od riječi nanas plemena Tupi, a znači izvrsno voće.

Španjolski naziv za ananas je piña, koji ste vjerojatno zapamtili iz pića piña colada. Engleski naziv pineapple je nastao kombinacijom španjolskog piña i engleskog apple. Prvi dio znači češer, a drugi jabuka. Kad ga bolje pogledamo, ananas doista izgleda kao veliki češer. Međutim, nije ni jedno. Ananas je bobičasto voće.Havajska riječ za ananas je halakahiki.

Kada na Havajima pada lagana kiša za vrijeme sunčana dana, lokalni stanovnici to zovu pineapple juice, što u prijevodu znači sok ananasa.

Rast ananasa

Ananas raste sporo. Potrebne su otprilike 2 godine da ananas dosegne svoju punu veličinu. Zato je razumljiva njihova cijena.

Bebe ananasi su neobično zanimljivog i simpatičnog izgleda.

U divljini biljka i plod ananasa mogu doseći i do 50 godina.

Najveći zabilježeni ananas imao je 8.28 kg, vlasnice Christine McCallum iz Australije.

Biljke ananasa izgledaju kao veliki, zakopani ananasi, što je u neku ruku i točno.

Praktične zanimljivosti o ananasu

U procesu konzerviranja ananasa ništa se ne baca. Kada izrežete ananas kod kuće, bacite koru, krajeve i jezgru ananasa u otpad. Tvornice iskoriste svaki dio ananasa. Kora, krajevi i jezgra služe za proizvodnju različitih proizvoda, među njima su  sirće i hrana za životinje. Ananas je jako cijenjen zato što se može u potpunosti iskoristiti.

Jednom ubrani, ananasi više ne dozrijevaju. Dakle, ananas iz supermarketa više ne dozrijeva. Kada ga kupite, nemojte čekati da još sazre, jer se to neće dogoditi. Razlike u bojama ananasa većinom su zbog njihova različitog porijekla uzgoja, što znači da zeleni ananas može biti jednako sladak kao i smeđi.

Ako želite da ananas omekša i postane sočnijim, držite ga na sobnoj temperaturi 1 do 2 dana prije rezanja.

Kreni zdravo

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com