Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Amir Čauš za Akos.ba: Mi nismo zbir svojih godina, već pročitanih knjiga

Amir Čauš za Akos.ba: Mi nismo zbir svojih godina, već pročitanih knjiga

Portal Akos.ba u danima u kojima iščekujemo ramazan i tokom ramazana priprma serijal razgovora sa ciljem afirmacije univerzalnih vrijednosti najodabranijeg mjeseca u godini.

Razgovarao: Voloder Sanadin

Amir Čauš je imam džemata WBICC u Čikagu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu i Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Položio je hifz 2016. i obavio hadž 2019. godine. Pohađa postdiplomski studij prava u Čikagu.

Pokretač je kluba „Prijatelji knjige Čikago“ koji okuplja članove iz domovine i dijaspore. Oženjen je i otac dvoje djece.

Sa hafizom Amirom razgovaramo o tome kako predstojeći ramazan učiniti produktivnijim.

Akos.ba: Kako se motivirati i napraviti plan da ovaj ramazan s obzirom na izolaciju usljed pandemije učinimo mjesecom čitanja Knjige i knjiga?

U ramazanu neka bude samo Kur’an koji ćemo pročitati u cijelosti i s intervalima razmišljanja. Ako ne uspijemo hatmu, onda gledajmo pročitati jednu cjelinu, npr. Amme džuz, suru El-Bekare ili suru Jusuf sa komentarom. Poslije ramazana, svaki mjesec izaberimo jednu renomiranu knjigu i pročitajmo je od početka do kraja.

Oni koji studiraju na fakultetima, neka se posvete svojim predmetima. Tokom studiranja pročitajte svaki obavezni udžbenik i dodatnu literaturu. Ne prihvatajte skripte ili materijale za prepisivanje na ispitu. Nepročitane knjige znaju kako se osvetiti.

Dakle, moja preporuka je da uzmemo knjigu i pročitamo je od korice do korice. Danas se suočavamo sa pojavom obimnog praćenja informacija na društvenim mrežama. Rezultat jeste gubitak vremena, radna prosječnost i intelektualna površnost. Ako i uzmemo u ruke neke važne knjige ili poslove, obično ih ne završavamo i odustajemo apetitom brzih i senzacionalnih informacija.

Činjenica da je Kur’an upotpunjen, kao i misija Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, uči nas ideji da stvari dovodimo kvalitetno do kraja.

Završiti knjigu i posao je divan osjećaj; jedan od faktora ispunjenosti i sreće. Bolje ne počinjati, nego stati na pola.

Akos.ba: Kako da nakon ramazana zadržimo naviku druženja sa knjigom?

Neka nam umijeće malih, dokučenih koraka bude vodilja. Pročitana knjiga, urađen posao, naučen jedan ajet i isti proučen na namazu, donijet će satisfakciju i motivaciju da nastavimo dalje. Ne počinjimo knjigu bez odlučnosti i discipline čitanja do kraja. Birajmo najbolje, provjerene i preporučene knjige.

Čitajte knjige zajednički, npr. povežite se s onima koji vole čitanje u klubove knjige, kao što smo mi učinili to pri džematu u Čikagu. Od osnivanja u decembru 2017. godine do danas, naš klub je čitao i analizirao ukupno 33 romana, klasika svjetske i bošnjačke književnosti! Definitivno, teško da bih pročitao sve ove romane sam. Postavimo sebi pitanje: kada i koju knjigu sam zadnji put pročitao u cjelini?

Mi nismo zbir svojih godina, već zbir u cijelosti pročitanih knjiga i urađenih djela.

Akos.ba:Vaša poruka za čitatelje portala Akos.ba

Želim poželjeti Vašim čitateljima dobro zdravlje i produktivno vrijeme u mubarek ramazanu; da ga isposte i provedu u korisnim aktivnostima.

Pripremajte iftar, obavljajte namaz i razgovarajte sa svojim ukućanima. Učite dove pred iftar.

Ovoga ramazana pauzirajte Facebook i pročitajte Kur'an u cijelosti.

Ako Bog da.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top