Kolumne i intervjui

Američki imam: Izrael provodi sistematsko eničko čišćenje Palestinaca

Omar Suleiman, ugledni američki imam, smatra da Palestinci više nisu samo kolateralna šteta, već su mete uništenja i da samo njihovo postojanje stoji na putu izraelskom kolonijalnom projektu.

Omar Suleiman je američki imam, ugledni teolog, aktivista za ljudska prava, šampion međuvjerskog dijaloga i predsjednik Yaqeen instituta za islamska istraživanja. Ovih dana, Suleiman vodi kampanju za trenutni prekid izraelskog rata u opkoljenoj Gazi i već se obratio na brojnim protestnim skupovima u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući i glavni grad Washington..

U intervjuu za TRT ispričao je da je u drugom razredu shvatio da Palestina nije na mapi te da je morao tražiti objašnjenje od roditelja zašto je to bio slučaj.

“Upravo sam ovog mjeseca imao taj razgovor sa svojim desetogodišnjim sinom koji nije razumio zašto Palestina nije na mapi. Za nas je važno da odrastemo uz insistiranje ne samo na postojanju našeg identiteta kao Palestinaca, već i na našoj upornosti da će palestinska stvar ostati živa generacijski sve dok ne ostvarimo svoju potpunu slobodu”, ispričao je.

Suleimani je mišljenja da je Izrael od 1967. godine, pa sve do dana današnjeg, nastojao osigurati da svijet šuti dok provodi svoje sistematsko etničko čišćenje palestinskog naroda.

“Ako pogledate kartu i idete od 1948. do 2023. godine, primijetit ćete da sve vrijeme, dok ovo takozvano rješenje dvije države i ovi mirovni pregovori koji nikada ne donose ništa osim veće bijede za Palestince, visi nad našim glave, doseljenici redovno pljačkaju palestinska sela bez ikakvog osjećaja odgovornosti. Zapravo, čineći to u tandemu sa IDF-om (Izraelske odbrambene snage) danas imamo najnasilniji mjesec na Zapadnoj obali”, istaknuo je Suleimani.

Upozorio je na nastavak jačanja američke pomoći Izraelu kako bi se nastavilo potiskivanje palestinskog naroda.

“Dakle, bilo da se radi o republikanskoj ili demokratskoj administraciji, postoji dvostranački dogovor da Palestinci nisu ljudska bića i da ne zaslužuju jednaka prava. Dobili smo izbor između sporog etničkog čišćenja ili agresivnog klanja”, rekao je.

Ugledni imam poslao je poruku da se Palestinski narod kažnjava za zločin koji nije počinio, te se osvrnuo na izraelsko pozivanje na svete spise.

“A kada je u pitanju pozivanje na vjerske spise, jedan od najranijih i najrasističkijih izraelskih tropa je reći: ‘Kada budu voljeli svoju djecu onoliko koliko mrze našu, tada će se sukob završiti, tada možemo imati mir.’ Ovo je pokušaj da se potpuno razbije bilo koju vrstu samoopredjeljenja Palestinaca i psihički ih muči dok ih bombarduju najgorim oružjem. To je najgrublja manifestacija vjerskog ekstremizma koja danas postoji u svijetu”, zaključio je.

akos.ba

Povezani članci