Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Allahova dž.š. zaštita vjernika na ovom svijetu

Allahova dž.š. zaštita vjernika na ovom svijetu

Stoku, zvijeri i životinje, Allah dž.š. potčinit će Svojim štićenicima, onima koji ne prelaze granice koje je On postavio, koji izvršavaju Njegova naređenja i klone se Njegovih zabrana.

Ukba bin Nafi El-Fehri r.a., po naređenju Muavije r.a., krenuo je u vojni pohod na Afriku, i između ostalih, osvojio je i grad Kajrevan. Ovaj grad se u to vrijeme nalazio u mjestu okruženom džunglom koja je bila prepuna zvijeri, zmija i insekata zbog kojih čovjek nije smio ni ući u šumu, a kamoli se nastaniti u njoj. Ukba r.a. zamolio je Allaha dž.š. i od Njega zatražio pomoć, pa su zvijeri sa svojim mladima napustile šumu i otišle u drugo mjesto, a on je proširio i izgradio ovaj grad.

Sila bin Ešjem r.a. bio je u vojsci koja se borila u Horosanu pod zapovjedništvom Kutejbe. Ovaj je čovjek sve vrijeme između jacije i sabaha provodio u namazu, u ibadetu i plakanju iz straha od Allaha dž.š. Kutejba bin Muslim govorio je: "Hvala Allahu dž.š. Koji je učinio da se u mojoj vojsci nalazi neko poput Sile bin Ešjema."
Kada bi htio obavljati noćni namaz odijevao je skupocjeni ogrtač, koji je vrijedio hiljadu zlatnika. Namirisao bi se i govorio: "Allahu, Ti si lijep i voliš ljepotu, ovaj ogrtač sam samo zbog Tebe odjenuo." Kada bi ostali vojnici zaspali on bi odlazio u šumu i tu bi obavljao noćni namaz i plakao. Ovom prilikom nalazili su se u brdima u blizini Kabula, koji smo izgubili kada smo zapostavili riječi "La ilahe illa Allah."
Jedne prilike dok je klanjao došao mu je lav i počeo je kružiti oko njega. Međutim, on se nije ni pomjerio niti uznemirio. Kada je obavio dva rekata namaza okrenuo se prema lavu, pa mu reče:" Lave, ako ti je naređeno da me ubiješ i pojedeš, učini to i pojedi me jer ja nemam oružja i jedino se mogu osloniti na Allahovu dž.š. zaštitu. A ako ti nije naređeno da me ubiješ, onda idi od mene i pusti me da na miru klanjam." Poslije toga lav podvi rep, poput uplašenog psa, i pobježe.

Malik bin Dinar, poznati pobožnjak, pripovjeda: "Jedne sam prilike zaspao u bašči i kada sam se probudio ugledao sam zmiju koja je u ustima držala cvijet i njime je razgonila muhe i komarce s mog lica."

Jedan od učenjaka rekao je: "Kada smo bili pokorni Allahu dž.š., On nam je i zvijeri pokornim učinio, a kada smo Mu postali nepokorni i miševi su zavladali nama."

"A Allah je najbolji čuvar i On je najmilostiviji." (Jusuf, 64.)

Piše: Brat M.

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top