Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Alija Izetbegović – ponos bošnjačkog naroda

Alija Izetbegović – ponos bošnjačkog naroda

 Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik samostalne i nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. Predvodio je našu domovinu u jednom od najtežih perioda u njenoj historiji, kada je kao predsjednik i vrhovni komandant Armije RBiH stajao na čelu odbrane tokom agresije na BiH. Bio je častan i dostojanstven čitav svoj vijek, uprkos brojnim iskušenjima kroz koja je prolazio. Bio je nesumnjiv moralni autoritet.

Dobitnik prestižne nagrade za unapređenje ljudskih prava

Izetbegović je autor većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”. Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). 2004. su objavljena sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Vašingtona, a najuticajniji španski list, madridski “El Mundo” izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu.

Istanbulski Marmara univerzitet dodijelio mu je 1997. godine titulu počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava, uspostavu mira, ali i kao uglednom pravniku. Na forumu u Kran Montani 1998. godine dobitnik je prestižne nagrade za unapređenje ljudskih prava.

Izetbegović je osvajao srca mnogih

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske: „Izetbegović je čovjek koji je svojim životom i djelom utjecao na historiju. Njegova je misija izraz ljudske časti i zadivljujuće ustrajnosti, što je predstavljalo čast cijelog svijeta. Za vrijednosti u koje je vjerovao, za svoju državu i svoj narod, on je neiscrpni izvor hrabrosti i izuzetne vrijednosti.“

Paddy Ashdown, bivši Visoki predstavnik za BiH: „Alija Izetbegović bio je u istinskom smislu otac svoga naroda. Od trenutka kada sam se sreo s njim, imam taj duboki osjećaj divljenja i izuzetnog poštovanja prema njemu. Duboko sam uvjeren da bez njega ova zemlja ne bi postojala.“

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske: „Alija Izetbegović je svojom osobnošću i političkim djelovanjem snažno obilježio zbivanja u BiH. Cijeli je svoj život podredio političkom djelovanju i nisu ga slomile ni teške godine zatvorskog života. Neupitna je njegova državnička uloga u ratnim i poratnim godinama u BiH, tog teškog perioda za sve države na području bivše Jugoslavije.“

Wesley Clark, bivši kandidat za predsjednika SAD: „Predsjednik Alija Izetbegović bio je veliki čovjek i državnik, ličnost s izrazitim integritetom i hrabrošću. Izetbegović je bio nepokolebljivi advokat koji se borio za narod koji je predstavljao. Izetbegović je uvijek imao pred sobom širu sliku i bio spreman na izbore i prosudbe kojima su se smrt i razaranja koja su pohodila njegovu zemlju okončala. Narodi vaše zemlje trebaju biti vječno zahvalni za njegovo ostvarenje.“

Richard Holbrooke, američki političar: „Mislim da ova zemlja danas ne bi postojala da nije bilo Izetbegovića. Svi ljudi prave greške, pa i on. Ali, ponavljam, da nije bilo njega, Bosne i Hercegovine ne bi bilo. To je i Milošević kazao u Dejtonu. On je rekao da je Izetbegović pobijedio. Kazao je da je Izetbegović zaslužio Sarajevo, jer ga nikada nije napuštao. Da je Izetbegović napustio Sarajevo, BiH ne bi opstala.“

 “Ostani uspravan. Kako ćeš pognute glave ispod zvijezda?“

Alija Izetbegović iza sebe je ostavio veliki broj djela koji nose trajne poruke i pouke naročito značajne za bošnjački narod, ali i za sve druge narode koji žive u  Bosni i Hercegovini. Zalagao se za suživot, toleranciju, ravnopravnost. Kroz svoja djela i brojna javna obraćanja gotovo uvijek je izražavao islamske misli i pozivao vraćanju istinskoj vjeri kao najboljem rješenju za mnogobrojne probleme koji su se u tom vremenu nadvili nad muslimanskim, bošnjačkim narodom na ovim prostorima.

Odabrali smo samo nekoliko od mnogobrojnih misli našeg prvog predsjednika, rahmetli Alije izetbegovića.

“Lično imam snažno bošnjačko nacionalno i snažno islamsko vjersko osjećanje i to mi ne smeta da se istovremeno osjećam velikim Bosancem. Ja sam tu dilemu u sebi razriješio, mnogi izgleda nisu.”

“Bosna nije samo parče zemlje na brdovitom Balkanu. Za mnoge od nas Bosna je ideja, san o zemlji na razmeđu svjetova, na velikoj granici između Istoka i Zapada. To je zemlja više vjera i nacija, pa stoga i zemlja tolerancije, gdje svako može da misli i vjeruje kako želi, gdje ne smije biti nasilja nad čovjekom i gdje neće biti nepravde. To je bio naš san o Bosni i samo takva Bosna može da postoji i opstane.”

“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.” (Govor u sarajevskoj Zetri, 2.10.2002.)

“Ja sam govorio i o pomirenju, opet radi Bosne i njene budućnosti, ali sam rekao i ponavljam: uz neopoziv uvjet da ratni zločinci budu gonjeni i kažnjeni! Bez toga nema niti može biti ni mira ni pomirenja!”

“Nakon rata. Da, čuo sam i ja. Stavljali su mi mnoge izjave u usta koje nisam rekao. Ovo je najgluplja od tih. Da će ljudi, kad dođe sloboda, jesti zlatnim kašikama?! Opozicija je to podmetala jednom borcu koji je rekao, da sam im ja to obećao. Ali, ustvari je obrnuto. Ja sam uvijek pomalo iskazivao pesimizam kako će stvari teći na pitanje: “Kako će stvari teći?”, govorio sam da idu teški dani, teškoće i veliki problemi.” (Sakupljeni intervjui u knjizi “Moji razgovori sa Alijom” autora Mate Đakovića)

“Ostani uspravan. Kako ćeš pognute glave ispod zvijezda? Kojim god putem da kreneš na kraju čeka smrt. I sve se završava propašću. I ti ćeš umrijeti. I ovaj svijet će umrijeti. Zato ostani uspravan.” (10. oktobra 2001. godine, dok je bio hospitaliziran u KCUS-u, napisao je pjesmu “Poruka sebi” – Alija Izetbegović)

„Nema čarobnog rješenja, preostaje samo strpljiv i uporan rad.“

Za Akos.ba: Nejra Avdić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top