Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > AKOS učestovao u organizaciji protesta podrške narodu Egipta

AKOS učestovao u organizaciji protesta podrške narodu Egipta

Danas je u organizaciji AKOS-a, AKOS-ove pridružene članice Udruženja "Svitanje" Sarajevo i Egipatske dijaspore u BiH, uz podršku prijateljskih udruženja i organizacija, održano protestno okupljanje i protestna šetnja u znak podrške egipatskom narodu.

Preko 200 ljudi se okupilo na platou Sebilja na Baščaršiji u 14 sati i tu su se zadržali do 14:30 sati. Tada je skupina krenula u koloni u pravcu BBI centra. Na okupljanju i protestnoj šetnji okupljeni su uzvikivali parole protiv vojnog udara u Egiptu, protiv ubijanja civila i nasilnog gaženja demokratije i ljudskih prava. Izražena je podrška svrgnutom egipatskom predsjedniku dr Muhamedu Mursiju, izabranom parlamentu i izglasanom ustavu koji je ukinut vojnim udarom. Tokom kretanja kolone kroz glavnu sarajevsku ulicu Ferhadiju, mnogi građani su podržali skup i pridružili se koloni. Parole skupa su ponovljene ispred BBI centra a prisutni su se razišli u 15:30 sati.

Na skupu su se mogli vidjeti transparenti sa natpisima: „Egipatska vojska” ubija “vlastiti narod", "Sloboda i demokratija za sve, a ne samo za Evropu", "Volja naroda će pobijediti, egipatski narod će biti slobodan", "Vojska podmeće oružje narodu kako bi ga optužila za terorizam!"

Skupom je dominirao znak „R4BIA“ koji je postao univerzalni znak podrške svrgnutom demokratski izabranom predsjedniku Egipta i njegovoj administraciji.

Skup je protekao mirno uz adekvatno obezbjeđenje redara i policije nadležnih policijskih uprava. Zahvaljujemo na podršci svim organizacijama a posebno: Udruženje „Prosvjetitelj-Muallim“ Srebrenica, Udruženje „Oaza“ Tuzla i Udruženje „Izvor Selsebil“ Živinice koji su poslali svoje članove na ovo okupljanje.

Galeriju slika pogledajte OVDJE.

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com