Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Ostale aktivnosti > AKOS i ABOM na tribini o popisu u Blagaju VIDEO

AKOS i ABOM na tribini o popisu u Blagaju VIDEO

U subotu, 28. septembra 2013. godine u organizaciji Omladinskog kruga iz Blagaja, AKOS-a i ABOM-a održana je tribina u susretu Popisu stanovništva 2013. godine sa temom: “Kuda idu Bošnjaci ?”

Na tribini su govorili dr. Admir Mulaosmanović, Ensar Mulaosmanović i mr. Sedad Bešlija. Moderator je bio prof. Harun Macić.

{youtube}v92VS_qHUpE{/youtube}

Prvi je govorio dr. Mulaosmanović koji je prikazao kraću historijsku retrospektivu nacionalnog pitanja kod Bošnjaka te istakao ključne aspekte važnosti predstojećeg Popisa stanovništva. Pozvao je Bošnjake da budu zainteresirani za svoju sudbinu, te da ozbiljno pristupe ovom važnom projektu za narod i državu.

{youtube}OGH8jStwRr8{/youtube}

Drugi govornik bio je Ensar Mulaosmanović iz AKOS-a koji se osvrnuo na pozitivne i negativne implikacije i pojave koje su se mogle evidentirati u toku kampanje za Popis.

{youtube}AhTx_sQmYng{/youtube}

Na kraju, prisutnima se obratio i mr. Bešlija koji je, ističući zemlju hercegovačku kao plodnu za talente svake vrste, podsjetio na slavne historijske bošnjačke ličnosti iz Hercegovine od Stjepana Vukčića Kosače, Derviš-paše Bajazidagića, Ali-paše Rizvanbegovića do muftije Džabića, Husage Čišića, Džemala Bijedića, Midhata Hujdura Hujke i drugih. Zatim je kazao kako je Hercegovina nekada bila od Nove Varoši u današnjoj Srbiji preko Imotskog i Duvna, zatim Makarske i Herceg Novog pa sve do Nikšića, a da se danas borimo da očuvamo i Mostar.

U tom kontekstu, pozvao je Bošnjake Hercegovine da se trznu iz sna i ustanu na noge i rade posao kojeg im niko drugi neće uraditi te da Hercegovina danas vapi za ličnostima poput navedenih koje će pomoći Bošnjacima u njihovom opstanku. Pozvao je mlađu generaciju da se organiziraju u NVO sektoru i pridruže Koordinaciji bošnjačkih NVO u BiH, jer je poražavajuća činjenica da niti jednog udruženja u navedenoj Kooridnaciji nema do danas iz tog dijela naše domovine.

Izvor: abom.ba

 

Podjela humanitarne pomoći povratnicima u Podveležu

Predstavnici UG Svitanje su tokom istog dana posjetili povratnike u blagajskim zaleđu, u podveleškom zaseoku Kružanj i podjelili 12 paketa namirnica socijalno ugroženim kategorijam. Ova aktivnost je realizovana u saradnji sa OU Botin Podvelež i Mjesnom zajednicom. Podveležje je plato istočno od Mostara koji obuhvata 7 povratničkih sela.

Ovo početak saradnje sa lokalnim udruženjem omladine Botin koje okuplja lokalnu omladinu kroz svoje aktivnosti.

Akos.bA

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top