Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Ostale aktivnosti > Akos.ba u Ankari na obilježavanju godišnjice pokušaja državnog udara u Turskoj

Akos.ba u Ankari na obilježavanju godišnjice pokušaja državnog udara u Turskoj

Više od 300 novinara i predstavnika medija iz 52 države je pozvano od strane Ureda premijera za medije Republike Turske na programe obilježavanja prve godišnjice pokušaja vojnog udara 15. jula 2016.

Predstavnici bosanskih medija, među kojima je i predstavnik portala Akos.ba, boraviće u Ankari, glavnom gradu Turske, od 14. do 17. jula i prisustvovati programima u okviru obilježavanja navedene godišnjice.

Sinoć prije ponoći pa do 4:30 po lakalnom vremenu se održavao program ispred zgrade Velike Turske Nacionalne Skupštine u centru Ankare.  Ovo vrijeme je odabrano radi simoblike jer je 15. jula 2016. u 2:32 prvi put pogođena zgrada Skupštine u pokušaju vojnog udara. Tačno u 2:32 je počeo program učenjem Kur’ana i dovom za šehide ubijene od strane pučista koju je proučio predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez. Potom se prisutnima obratio predsjednik opozicione stranke CHP Kemal Kılıçdaroğlu naglasivši jedinstvo turske nacije da osujeti rušenje demokratije u Turskoj prošle godine.

Predsjednik Erdogan se obratio pred najmanje 200.000 prisutnih i poručio: “Turski narod je 15. jula čitavom svijetu pokazao da nije bilo kakva zajednica, nego nacija, u pravom smislu riječi, i to kakva nacija. Bilo je onih koji su u zemlji u kojoj žive, pripadnici nacije, pali u beznađe, posebno među mladima. Ali, u noći 15. jula svi zajedno smo vidjeli da pod pepelom još uvijek tinja žar. Kada dođu vrijeme i momenat, ta vatra zapali svakoga ko nasrne na nezavisnost i budućnost. 15. jula smo u manje od 20 sati pokvarili plan, koji je 40 godina kovala izdajnička skupina, te tako upisali novu pobjedu u našoj historiji. Ratovi se inače vode između armija. Turski narod je 15. jula sa vjerom u srcu i goloruk vodio borbu protiv izdajničke skupine infiltrirane u vojsku. Petnaesti juli nam je pokazao da, kao država i kao narod, moramo biti jaki. Ukoliko nismo jaki, neće nam dozvoliti da živimo niti jedan dan. Toliko neprijatelja čeka u zasjedi. Ako počnem nabrajati njihova imena, suočili bi se s ozbiljnom međunarodnom krizom”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Važno je napomenuti da su u VIP loži sjedili članovi porodica šehida koji su izgubili svoje najmilije u prošlogodišnjem pokušaju vojnog udara.

Nakon skupa, predsjednik Erdogan je otvorio Spomenik šehidima 15. jula, koji se nalazi preko puta predsjedničke palate, na kojem su ispisana imena 250 poginulih.

Akos.ba

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top