Moj vrt

Ako želite da paprika rađa obilno, pored nje posadite neku od ovih biljaka

Nemojte ih saditi uz krompir, kupusnjače, komorač, stablo kajsije

Proljetni radovi u vrtu uveliko su počeli, a ako i ove godine planirate posaditi paprike, za bolji rod stručnjaci za povrtlarstvo predlažu sljedeće.
 
Kako biste imali bogatiji i kvalitetniji rod, prijedlog je da pored paprika posadite biljke koje su “dobre komšije”.
To su: paradajz, patlidžan, bamija, kukuruz, grah, tikvice, krastavac, grašak, zelena salata, blitva i špinat, crni i bijeli luk, rotkvice, mrkva, cvekla.
 
Dobar prinos paprika pospješit će i: začinsko bilje (bosiljak, origano, majčina dušica, ruzmarin, peršun…), ali i neko cvijeće poput kadifa i nevena.
 
Paprike jedino ne podnose ove četiri biljke:
 
– krompir – sve štetočine koje napadaju krompir, vole i paradajz i paprike. Stoga se ne preporučuje da se krompir sadi u blizini paprika. Osim štetočina, donijet će im i razne bolesti.
 
– kupus (kafriol, brokula) – paprika voli blago kiselo zemljište, dok kupusu odgovara alkalno. Obje vrste negativno utječu jedna na drugu.
 
– komorač – jednostavno ne voli nikog u blizini. Stoga je najbolje saditi ga u posebnim posudama. Njegov korijen ispušta specifičnu hemikaliju koja šteti svim biljkama u njegovoj blizini.
 
– stablo kajsije – u ovom slučaju bolesti s paprike mogu se prenijeti na stablo kajsije i stoga se ne sade jedna u blizini druge.
 
akos.ba

Povezani članci

Back to top button