DuhovnostIslamske teme

Ako ostvarite ove četiri transformacije u ramazanu uspjeli ste

Ramazan nije samo ispunjavanje zadatog (završiti čitanje cijelog Kur'ana ili svake noći klanjati teraviju). Radi se o obnavljanju sebe i guranju samog sebe ka rastu i jačanju.

U ramazanu se ne radi samo o ostvarivanju ciljeva.

Ramazan nije samo ispunjavanje zadatog (završiti čitanje cijelog Kur’ana ili svake noći klanjati teraviju). Radi se o obnavljanju sebe i guranju samog sebe ka rastu i jačanju.

Samo pogledajte prirodu koja nas okružuje; mnoge Allahove kreacije imaju ugrađene sezone obnove kako bi nastavile da rastu i da se razvijaju:

• Drveće prolazi kroz sezonu jeseni da bi se pripremilo za proljeće
• Reptili odbacuju svoju staru kožu kako bi mogli nastaviti da rastu
• Gusjenica se povlači u čahuru određeni vremenski period kako bi se razvila i postala leptir

Slično tome, ramazan je trening sezona za našu duhovnu obnovu i unutrašnje transformacije:

• Mentalno – ramazan povećava našu mentalnu snagu i oslobađa naš pravi unutarnji potencijal obučavajući naš fokus tome da teži našim ciljevima uprkos svakom fizičkom izazovu.

• Fizički – ramazan nas tjera da radimo više sa manje energije i sna, te nas na taj način obučava da odbacimo neproduktivne obrasce i kreiramo nove, produktivnije navike.

• Društveno – ramazan nas uči strpljenju, oprostu, prečišćavanju našeg srca, razvijanju empatije, poboljšanju odnosa unutar porodice, te doprinosu zajednici i ummetu.

• Duhovno – ramazan jača naš iman i povećava našu bogobojaznost.

Ramazan nam pomaže da ostvarimo sve navedeno kroz jačanje veze između vjere i dunjaluka, tako da svaka naša namjera i djelo – bilo da je to mentalne, fizičke, društvene ili duhovne prirode – bude u skladu sa našim krajnji ciljem, a to je služenje Allahu i traženje Njegovog zadovoljstva.

Izvor: ProductiveMuslim.com
Autor: Mohammed Faris
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button