Umjetnost

Aida Begić: Islamofobija nešto pomno pripremljeno

Višestruko nagrađivana bh. autorica Aida Begić, čiji je najnoviji film “Ne ostavljaj me”, otvorio ovogodišnji festival u Antaliji izjavila je kako je islamofobija nešto što je veoma oprezno napravljeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o priči koja tematizira sirijsku djecu izbjeglice koje žive na jugoistoku Turske, a poseban moment na ceremoniji bio je kada se Begić sinoć na sceni pojavila upravo u pratnji sirijskih mališana izbjeglica koji glume u njenom filmu.

Begić je rekla kako je neprocjenjivo to što je sa djecom koja igraju u filmu mogla gledati film.

Dodala je kako su je proces nastanka filma trajao oko dvije godine.

”Obično kada snimate film, istražujete, zatim nađete glumce koji će igrati, ali ovi ljudi su bili stvarni” rekla je Begić koja je dodala kako je bilo izvrsno gledati rezultat filma koji je nastao na taj način i da je riječ o drugačijem osjećaju.

Prema njenim riječima, djeca koja igraju u filmu, prije samog snimanja nisu imala mnogo samopouzdanja.

Smatra kako se kinematografija ne posveuje dovoljno problemima žena i djece, te da upravo iz tog razloga kao glavnu temu svojih filmova bira društvene probleme žena i djece.

Begić se osvrnula i na problem islamofobije.

”Islamofobija je nešto što je veoma pomno pripremljeno. Došla je preko medija, došla je kroz decenije prikazivanja muslimana na određeni način.  Ako pogledate kako su muslimani, tamnoputi ljudi, žene sa hidžabom prikazane u vijestima, u kinematografiji decenijama vidjet ćete da je islamofobija nešto planirano“, rekla je Begić.

Dodala je kako, da i sama nije muslimanka, možda bi se plašila muslimana.

Na kraju je dodala kako vjeruje da kinematografija može povezati ljude te podsjetila da u svakoj kulturi, vjeri i području postoje dobri i loši ljudi.

”Ako nas obuhvate laži i generaliziranje, izgubit ćemo. Trebamo razumjeti jedni druge, inače ne možemo prevazići nijednu fobiju, uključujući ni islamofobiju. Vjerujem da kinematografija s tog aspekta može biti most među različitim kulturama i načinima života”, dodala je Begić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button