Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Aid Tulek: Hadž je simbol jednakosti, a kurban predanosti Bogu

Aid Tulek: Hadž je simbol jednakosti, a kurban predanosti Bogu

Dani Kurban-bajrama za sve iskrene muslimane širom svijeta su dani radosti i oprosta. Osim što vjernici koji su u mogućnosti posjećuju najveće muslimanko svetište u Meki, muslimani klanjem kurbana simbolično iskazuju bogobojaznost i predanost Bogu.

Više o hadžu i običaju klanja kurbana za Klix.ba govorio je direktor mostarske medrese Aid efendija Tulek.

“Nalazimo se u mjesecu zul hidžetu, mjesecu hadža i kurbana. Hadž je peta islamska dužnost, vrhunac pokornosti Allahu dž.š. Za mebrur hadž je nagrada džennet, a to je hadž koji je obavljen iskreno u ime Boga, sa halal imetkom i po propisima koje zahtijeva šerijat. U Kur'anu se kaže da hadž datira od Ibrahima a.s., koji je pozvao ljude da hodočaste Kabu u Mekki. Poslanik Muhammed a.s. je na oprosnom hadžu iskazao univerzalnu poruku o međuljudskim odnosima, koji trebaju počivati na jednakosti, poštenju, poštivanju ljudskih prava, čuvanju tuđe časti i imovine i slično. Hadž je simbol jednakosti među ljudima, gdje su sve hadžije (muškarci) obučeni u bijele ihrame, dva komada običnoga platna, koji nas podsjećaju i na proživljenje na budućem svijetu”, objasnio je efendija Tulek.

Osim pete islamske dužnosti, Kurban-bajram važan je i zbog klanja kurbana.

“Kurban je žrtvovanje u ime Allaha dž.š., kao znak zahvalnosti na svim blagodatima, kao približavanje Uzvišenom i iskazivanje svoje pokornosti i bogobojaznosti. Kurban spada u drugostepenu naredbu-vadžib, a datira još od sinova Ademovih Kabila i Habila. Uzvišeni je zadužio Ibrahima a.s. da zakolje sina Ismaila, a nakon njegove čvrste odluke, zamijenio ga je ovnom koji je zaklan. Muhammed a.s. je klao kurban za svoju porodicu i svoj ummet. Nagrada za kurban je velika, to je potvrda bogobojaznosti i predanosti. Kurban se kolje nakon klanjanja bajram-namaza pa do ikindije trećeg dana bajrama”, dodao je efendija Tulek, kazavši za kraj:

“Karađoz-begova medresa Mostar i ove godine realizuje akciju klanja kurbana za potrebe učenika, te se zahvaljuje svima onima koji su izvršili uplatu, uz dovu Uzvišenom da im kurban bude kabul”.

 

klix.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com