fbpx
Umjetnost

Adnan Bajrić: Krajina film festival je ispunio naša očekivanja i ima perspektivu u budućnosti

Nedavno je održan Prvi Krajina film festival koji je uspio da u organizacionom smislu ujedini nekoliko gradova u Unsko-sanskom kantonu i ponudi jednu novu sliku i perspektivu usnuloj krajiškoj svakodnevnici.

Cazinjanin Adnan Bajrić je menadžer Festivala i osoba koja je, pored Harisa Samardžića umjentničkog direktora Festivala, odradila najveći dio posla. Za portal Akos.ba govori o samoj ideji organiziranja festivala, ciljevima, utiscima nakon zatvaranja i perspektivama samog projekta.

Akos.ba: Kako se rodila ideja organizacije Krajina film festivala?

Bajrić: Samo ideju Krajina film festivala (KFF) najprije smo podijelili sa Udruženjem filmskih radnika Bosanske krajine (UFRBK) i unazad nekoliko godina uključili širok krug krajiških umjetnika u zemlji i dijaspori koji su davali foto i video podršku u afirmaciji same ideje. Jedan od glavnih ciljeva je bio da međusobno priznamo, čestitamo i nagradimo uspjehe naših Krajišnika u zemlji i inostranstvu. Krajina film festival je okupio krajiške privrednike, sportiste, naučne radnike i političare različitih opredjeljenja i uvjerenja, što nam predstavlja posebno zadovoljstvo, jer cilj udruženje Bosanska krajina jeste da da afirmiše i promoviše nauku, kulturu, sport, turizam, privredu i tehniku, te da pokuša ostvariti viziju Krajine kao najrazvijenije regije kako bi upravo takve ideje i projekti bili konstruktivni i kohezivni faktor, umjesto dnevne politike koja je često destruktivni faktor.

BAJRIĆ: BILO JE ORGINALNO I SIMPATIČNO
BAJRIĆ: BILO JE ORGINALNO I SIMPATIČNO

Akos.ba: Šta vam je bio glavni motiv da krenete u realizaciju ovako zahtjevnog projekta?

Bajrić: Osnovni cilj je bio da Krajina film festival uđe u kalendar svjetskih festivala, jer u ovoj dolini rijeke Une stanuje ljepota koja nas generacijski inspiriše i motivira. Upravo smo u tome pronašli glavnu motivaciju za pokretanje Festivala.

Akos.ba: Da li se prvi Festival pokazao kao pun pogodak?

Bajrić: Pomalo je tužno što zatvoramo, ali na kraju treba istaći da je sve ovo bilo prelijepo, simpatično i emotivno, jer je bilo suza i smijeha. Bilo je orginalno i drugačije, kreativno i inovativno, čudesno, nestvarno i čarobno, jer smo svi zajedno ostvarili decenijski san i ušli u kalendar svjetskih poznatih festivala i umjetnika. S tim smo završili najuspješniji debitantski festival u Europi, a to je Krajina film festival.

Akos.ba: Da li je projekat održiv dugoročno i na koji način to mislite finansirati?

Bajrić: Da, jer ovo je prvi i jedini festival u Europi koji je regionalan, održan u više gradova, okupio više vidova umjetnosti, a biću neskroman i najuspješniji čemu svjedoče gosti, proekcije i palnovi da se jedan od izloženih scenarija upravo režira i producira u Krajini. Što se tiče finansijskog dijela, javne institucije i privredni subjekti su vidjeli da je ovakvim događajem grad došao u fokus građana i medija, te da ima direktne i indirektne koristi od njega u smislu pozitivnog imidža njihovog brenda. Upravo kroz ovaj i slične projekte možemo ovdje u Krajinu dovesti i na jednom mjestu okupiti svjetske umjetnike iz oblasti filma, književnosti, arhitekture, muzike, te na taj način afirmisati i promovirati Krajinu, Unu i Sanu na svjetskom nivou.

JASMIN DURAKOVIĆ
JASMIN DURAKOVIĆ

Akos.ba: Je li Krajina film festival ispunio cilj i očekivanja publike i organizatora?

Bajrić: Ispunili smo cilj, okupili krajiške, bosanske, regionalne i svjetske umjetnike, u takmičarskom programu prikazali 12 dugometražnih i 16 kratkometražnih igranih filmova iz 24 države svijeta. Imali smo radionice za mlade, panele, diskusije, Q&A sesije i slično, a u završnim danima Krajina film festivala imali smo i Una regatu, te na kraju sve to završavili spektaklom Dine Merlina u dvorcu Otrožac.

Za Akos.ba razgovarao Fahrudin Vojić

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button