Moj vrt

A zašto ne vrt s kaktusima?

Malo zemlje, dosta sunca

Naziv sukulent odnosi se na svaku biljku sočnog tkiva stabljike i lišća, a često i korijena koji zadržava vlagu i omogućuje biljci normalan razvoj u razdobljima sušnog vremena. Kaktusi izvorno potječu gotovo isključivo iz Novog svijeta, Amerike. Danas se rasprostiru od Kanade preko Meksika sve do južnih područja Čilea. Nalazimo ih i u visokim planinskim predjelima i u negostoljubivim kamenim pustinjama, gdje gotovo nijedna druga biljna vrsta ne može opstati.

Svoju izdržljivost duguju mesnatim listovima u koje pohranjuju vodu, što im omogućuje preživljavanje u surovim klimama. Osim kaktusa, popularne su i brojne druge vrste sukulenata poput havajske palme.

Idealan za uzgoj

Ako želite zelenilo u stanu, kaktusi su odličan izbor. Njihove bodlje specijalnih egzotičnih oblika, skromne potrebe i ljepota cvijeta čine ih omiljenim sobnim biljkama. Kaktusi opstaju zahvaljujući mesnatom tkivu u tijelu, listovima i korijenu, čija je funkcija prikupljanje vode kako bi biljke preživjele duga sušna razdoblja. Mogu se držati u zatvorenom, na otvorenom, u različitim vrstama tla, u različitim klimama i nisu pretjerano zahtjevni.
Možete ih uzgajati na stolu u dnevnom boravku, vrtu, balkonu, dovoljno je samo malo zemlje i dosta sunca. Kaktus može izdržati dulje razdoblje suše. Ako je u zatvorenom prostoru, najbolje je da bude kod prozora kako bi dobio što više svjetlosti. Da bi kaktus uspješno i potpuno procvjetao, preko noći mu je potrebno hladnoće. To je problem ako ga uzgajate u stakleniku ili u kući tokom jesenjih i zimskih mjeseci. Kad su u pitanju posude za držanje kaktusa, materijal može biti  keramika, staklo, plastika.

Kada zalijevati kaktus?

Zalijevanje ovisi o godišnjem dobu, klimi, području u kojem se nalazi, tlu pa čak i vrsti posude u kojoj je kaktus. Općenito govoreći, kaktus treba zalijevati samo tokom ljeta, kad je sunce visoko tokom dana i to svakih 8 do 15 dana. Tokom zime kaktus držite suhim i nemojte ga zalijevati više od jedanput na mjesec. U proljeće i ljeto, ako je hladno, potrudite se da kaktus bude što je više moguće suh, a ako je neobično vruće, zalijte ga. U proljeće i jesen kaktuse u glinenim loncima dovoljno je zalijevati jednom u razdoblju od 7 do 10 dana, ljeti od 4 do 5 dana. Najvažnije je da se kaktusi u travnju iznesu na balkone, terase i u vrtove i zaštite prvih tjedan dana od jakog sunca.

Poklonite kaktus

Kaktus Ehinocereus, čija je postojbina Meksiko, Teksas, jedan je od najčešćih poklona među sobnim biljem. Raznolikoga, maloga su stupastog rasta, ali mogu biti i okruglog; poznato je više od 60 vrsta.

Cvjetovi su u pravilu dugotrajni i gotovo uvijek žarko obojeni. Grimizno obojeni cvijet pojavljuje se u proljeće, u obliku zvijezde. Selenicerus grandiflorus, ili kraljica noći, postojbina joj je Jamajka, Kuba, Meksiko i Haiti. Izdanci kraljice noći su 2 cm debeli s vijugavim rastom i kratkim oštrim bociljama.

Prijeko su joj potrebni podupirači ili potpornji za penjanje. Krajem ljeta pojavljuju se do 30 cm veliki cvjetovi, izvana smeđi, prema unutra bijeli. Ovaj se kaktus ubraja u najpoznatije vrste. Posebnu ljepotu imaju veliki i raskošni cvjetovi, koji se zadržavaju samo nekoliko sati i otvaraju noću.

zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button