Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > A gdje je CIK bio kad su bili izbori?

A gdje je CIK bio kad su bili izbori?

CIK saopćava informacije putem konferencija za štampu, ali i tamo se daju šturi podaci [Anadolija]

Nova bh. vlast treba dodijeliti posao objavljivanja izbornih rezultata privatnoj kompaniji.

Piše: Ešref Kenan Rašidagić

Dođoše još jedni izbori u Bosni i Hercegovini. I prođoše. Navodno. Kažu novinari. Pričaju i moji prijatelji sa Facebooka. Bruje kafane. I tramvaji. Jedini koji nisu primijetili da su se u BiH desili nekakvi izbori bili su zaposlenici u ovoj nekoj, kako je ono zovu – Centralnoj izbornoj komisiji.

Igrom slučaja, ove sam izbore pratio iz inostranstva. Kao državljanina ove zemlje, usto i prirodno znatiželjnog, poprilično me je interesiralo šta se to događa u mojoj zemlji i koga to naš narod bira da ga vodi sljedeće četiri godine. Budući da je BiH odavno prestala interesirati svjetske medijske elite, pa u svjetskim novinama i TV-u ni mukajet o našim izborima, preostaje mi internet kao izvor informacija.

Lijep odgoj nalaže mi da ne slušam kojekakve tračeve, već da se za informacije o izborima obratim Centralnoj izbornoj komisiji. Pomalo naivno, u Google ukucam cik.ba. Otvara se stranica, preusmjerava me na nekakav neidentificirani blog, kad tamo jedan od onih stranačkih pamfleta koji proliferiraju internetom ovih dana: napadaju jedne, za račun drugih, sve anonimno, bez impresuma, bez glave i repa u tekstovima, bez imena autora.

Zatvaram brže-bolje tu stranicu da ne bih kakav virus pokupio, ili se recimo navukao na online kockanje preko velike reklame u zaglavlju. Srećom, sjetih se s prošlih izbora da CIK održava stranicu izbori.ba (ne pomiješati sa eizbori.ba, još jednim u nizu portala bez impresuma i adrese).

Vijesti nema

Napokon, otvaram stranicu, kad tamo grafičko sučelje koje izgleda kao da ga je dizajnirala starija grupa polaznika informatičke sekcije u nekom vrtiću. Pogled na sadržaj podsjeti me na onaj davni skeč Top liste nadrealista: ”Vijesti. Vijesti nema jer je situacija stabilna.”

Na stranicu ulazite klikom na tab ‘enter’. Nakon čega niste ušli nigdje. CIK u nedjelju navečer još ne raspolaže informacijom da se u BiH održavaju neki izbori, tako da o izborima ne može biti ni vijesti…

Opširnije na portalu Al Jazeere:

A gdje je CIK bio kad su bili izbori?

 

Biografija autora

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top