Istaknuti BošnjaciU Fokusu

Husein-kapetan – legenda bosanskog ponosa

Husein-kapetan Gradaščević, u narodu prozvan Zmaj od Bosne, legenda u svom dobu, a danas narodni junak. Energičan i odlučan, pametan i razborit, čovjek koji se borio za Bosnu kao državu svih naroda koji je osjećaju kao svoju i koji za nju žive. Bez sumnje ga možemo uvrstiti među najznačajnije ličnosti naše historije.

Kao odgovor na reforme koje je Osmansko carstvo planiralo provesti, u Tuzli se 1831. godine održava savjetovanje bosanskih ajana i kapetana. Odlučeno je da će se od Porte tražiti: ukidanje privilegija datih Srbiji, obustava regrutovanja vojske, sprječanje progona bosanskog stanovništva, te autonomija Bosne na čelu sa domaćim čovjekom.  Husein-kapetan izabran je na čelo Pokreta za autonomiju Bosne, a zahvaljujući povjerenju koje je uživao među narodom, pridružilo mu se na desetine građana, pripadnika svih religija i društvenih statusa. Iako mlad, uspio je protjerati preostale zvaničnike osmanske vlasti, te tako postati vladar pašaluka. Maja 1831. godine, na vojnom polju Husein-kapetan je dokazao da je zaslužan pozicije koja mu bi dodijeljena, porazio je osmansku vojsku, a sam veliki vezir je bio teško ranjen. Koncem maja iduće godine odvila se naredna bitka, na Palama, a već u junu bitka na  Stupu. Iako je već bio skoro pa odnio pobjedu nad sultanovom vojskom, zbog domaće izdaje i zabodenog noža u leđa od Ali-paše Rizvanbegovića i Smail-age Čengića, Husein-kapetan ipak doživi poraz. Sultan ga je proglasio izdajnikom, te mu je predvidio izganstvo iz države. Nedugo zatim, 1833. godine ovaj borac za autonomiju Bosne sa licem i naličjem, je i umro.

Iz vremena Husein-kapetana ostade upamćen dijalog sa turskim beglerbegom, koji mu reče: „Nema više Bosne, a neće ni biti Bošnjaka Huseine… Gineš za državu koja nikada nije ni postojala niti će.“ A tada mu Husein-kapetan, gordo i ponosno odgovara: „Ima Bosne beglerbeže, i Bošnjaka u njoj. Bili su prije vas, a ako Bog da, bit će i poslije vas.“

Bosna je opstala, i Bošnjaci u njoj, uprkos svemu i u inat svemu, baštinimo temelje koje nam je ostavio ovaj veliki čovjek, borac, legenda bosanskog ponosa. Dugo se nakon njegove smrti u narodu pričalo kako se njegovo ime ne spomene a da prisutni ne puste suzu. Neka je rahmet plemenitoj duši Husein-kapetana, Zmaja od Bosne.

Za Akos.ba piše: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button