Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – dvadesetpeti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Pita od krompira sa sirom

Priprema 10 min

Kuhanje 30 min

Serviranja 10 porcija

Sastojci:

150g dimljene puretine ili suhog mesa

2 kašike ulja

400g kuhanog krompira

So i biber

100g Sirela Gauda sira 

50g Dukat maslac 

Priprema:

U tavi na srednje jakoj vatri propržite puretinu ili suho meso  2 do 3 minute. U istoj tavi otopite Dukat maslac i dodajte kockice krompira i biber. Smanjite vatru i pržite još 5 minuta.

Dodajte puretinu ili suho meso i nastavite kuhati na laganoj vatri dok krompir ne omekša oko 15 minuta. Ako se krompir krene raspadati to je ok.

Umiješajte Sirela gaudu i začinite. Pritisnite krompir i pritisnite prema dnu da se zapeče,oko 3 do 5 minuta. Zapečenu tortu u tavi, izvrnite na tanjir i pospite izrendanom Sirelom gauda.

Pečeni punjeni luk

Priprema 40 min

Kuhanje 90 min

Serviranja 6 porcija

Sastojci:

10 glavica crvenog luka

300g suhog mesa po izboru

3 struka celera

1 kašičica soli

1 kašičica biber

3 češnja bijelog luka

600g špinata

1 hljeb izrezan na kocke

2 šolje indijskog oraha

150g Dukat maslaca 

1 1/4 šolje povrtnog temeljca

Priprema:

Ogulite glavice luka i odrežite vrhove dovoljno da možete izdubiti unutrašnjost. Ne brinite ako prilikom ovog procesa izdubite rupu i na dnu glavice. Dijelove luka koje ste izdubili sitno izrežite.

Prepecite suho meso u tavi dok ne postane hrskavo. Izvadite na papirni ubrus kako bi odstranili ostatke ulja. U tavi ostavite 1/3 ulja, zatim dodajte luk, so, biber i dinstajte na laganoj vatri oko 5 minuta.

Dodajte bijeli luk i dinstajte još minut. Sve prebacite u veću zdjelu, dodajte sjeckani špinat, hljeb, indijske orahe, Dukat maslac i suho meso. Dobro promiješajte i pustite da se ohladi.

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Aranžirajte izdubljene glavice luka, napunite ih pripremljenom mješavinom od hljeba i špinata. Na dno tepsije dodajte jednu šolju temeljca, pokrijte sve folijom i stavite da se peče minimalno 30 minuta.

Ekspres kolač u tri boje

Priprema 30 min

Kuhanje 30 min

Serviranja 12 porcija

Sastojci:

Za koru:

6 žumanaca

6 bjelanaca

250g šećera

3 kašike vode

šolja ulja

100g brašna

2 kašike gustina

1 prašak za pecivo

2 kašike kakaa

2 šolje crne kuhane kafe

Za kremu:

2 kašike brašna

¾ šolje Dukat trajnog mlijeka 

4 žumanca

4 kašike šećera

1 vanilin šećer

250g Dukat maslaca 

Za bijelu glazuru:

4 bjelanca20

250g šećera

1/2 šolje vode

Za tamnu glazuru:

100g čokolade

4 kašike ulja

Priprema:

Za koru, umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg, a posebno umutiti 6 žumanaca s 250g šećera. Dodati 3 kašike vode, šolju ulja, 100g brašna, 2 kašike gustina, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaa. Dobro umutiti i dodati snijeg od bjelanaca. Peći na 200’C dok ne porumeni. Pečen kolač uzdužno prerezati i kore namočiti s dvije šolje crne kafe. Mogu se ispeći i dvije kore posebno.

Za kremu, skuhati 2 kašike brašna, ¾ šolje mlijeka. 4 žumanca, 4 kašike šećera i 1 vanilin šećer. Kuhati dok se ne zgusne par minuta. Skinuti s peći i povremeno promiješati. U hladan fil dodati 250g Dukat maslaca i dobro umutiti.

Za bijelu glazuru, umutiti čvrst snijeg od 4 bjelanca u malo vode, toliko da pokrije šećer, skuhati šećer da se otopi i zatim vruće sipati u snijeg stalno miksajući.

Za čokoladnu glazuru, 100g čokolade otopiti sa tri do četiri kašike ulja.

Vratiti prvu koru biskvita u lim u kojem se pekao kolač, natopiti polovinom kuhane kafe i premazati kremom, na nju položiti drugu koru pa i nju natopiti kafom(polako kašikom). Odozgo ide bijela glazura. Staviti u frižider da se malo stegne, pa preko bijele glazure staviti čokoladnu glazuru.

Akos.ba

Povezani članci