Ramazanski iftarski meni – dvadesetpeti dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Pita od krompira sa sirom
Priprema 10 min
Kuhanje 30 min
Serviranja 10 porcija
Sastojci:
150g dimljene puretine ili suhog mesa
2 kašike ulja
400g kuhanog krompira
So i biber
Priprema:
U tavi na srednje jakoj vatri propržite puretinu ili suho meso 2 do 3 minute. U istoj tavi otopite Dukat maslac i dodajte kockice krompira i biber. Smanjite vatru i pržite još 5 minuta.
Dodajte puretinu ili suho meso i nastavite kuhati na laganoj vatri dok krompir ne omekša oko 15 minuta. Ako se krompir krene raspadati to je ok.
Umiješajte Sirela gaudu i začinite. Pritisnite krompir i pritisnite prema dnu da se zapeče,oko 3 do 5 minuta. Zapečenu tortu u tavi, izvrnite na tanjir i pospite izrendanom Sirelom gauda.
Pečeni punjeni luk
Priprema 40 min
Kuhanje 90 min
Serviranja 6 porcija
Sastojci:
10 glavica crvenog luka
300g suhog mesa po izboru
3 struka celera
1 kašičica soli
1 kašičica biber
3 češnja bijelog luka
600g špinata
1 hljeb izrezan na kocke
2 šolje indijskog oraha
1 1/4 šolje povrtnog temeljca
Priprema:
Ogulite glavice luka i odrežite vrhove dovoljno da možete izdubiti unutrašnjost. Ne brinite ako prilikom ovog procesa izdubite rupu i na dnu glavice. Dijelove luka koje ste izdubili sitno izrežite.
Prepecite suho meso u tavi dok ne postane hrskavo. Izvadite na papirni ubrus kako bi odstranili ostatke ulja. U tavi ostavite 1/3 ulja, zatim dodajte luk, so, biber i dinstajte na laganoj vatri oko 5 minuta.
Dodajte bijeli luk i dinstajte još minut. Sve prebacite u veću zdjelu, dodajte sjeckani špinat, hljeb, indijske orahe, Dukat maslac i suho meso. Dobro promiješajte i pustite da se ohladi.
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Aranžirajte izdubljene glavice luka, napunite ih pripremljenom mješavinom od hljeba i špinata. Na dno tepsije dodajte jednu šolju temeljca, pokrijte sve folijom i stavite da se peče minimalno 30 minuta.
Ekspres kolač u tri boje
Priprema 30 min
Kuhanje 30 min
Serviranja 12 porcija
Sastojci:
Za koru:
6 žumanaca
6 bjelanaca
250g šećera
3 kašike vode
šolja ulja
100g brašna
2 kašike gustina
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa
2 šolje crne kuhane kafe
Za kremu:
2 kašike brašna
4 žumanca
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
Za bijelu glazuru:
4 bjelanca20
250g šećera
1/2 šolje vode
Za tamnu glazuru:
100g čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Za koru, umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg, a posebno umutiti 6 žumanaca s 250g šećera. Dodati 3 kašike vode, šolju ulja, 100g brašna, 2 kašike gustina, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaa. Dobro umutiti i dodati snijeg od bjelanaca. Peći na 200’C dok ne porumeni. Pečen kolač uzdužno prerezati i kore namočiti s dvije šolje crne kafe. Mogu se ispeći i dvije kore posebno.
Za kremu, skuhati 2 kašike brašna, ¾ šolje mlijeka. 4 žumanca, 4 kašike šećera i 1 vanilin šećer. Kuhati dok se ne zgusne par minuta. Skinuti s peći i povremeno promiješati. U hladan fil dodati 250g Dukat maslaca i dobro umutiti.
Za bijelu glazuru, umutiti čvrst snijeg od 4 bjelanca u malo vode, toliko da pokrije šećer, skuhati šećer da se otopi i zatim vruće sipati u snijeg stalno miksajući.
Za čokoladnu glazuru, 100g čokolade otopiti sa tri do četiri kašike ulja.
Vratiti prvu koru biskvita u lim u kojem se pekao kolač, natopiti polovinom kuhane kafe i premazati kremom, na nju položiti drugu koru pa i nju natopiti kafom(polako kašikom). Odozgo ide bijela glazura. Staviti u frižider da se malo stegne, pa preko bijele glazure staviti čokoladnu glazuru.
Akos.ba