Ramazanski iftarski meni – dvadesetdrugi dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Pogača sa povrćem i sirom
Priprema 20 min
Kuhanje 1 h, 15 min
Serviranja 10 – 12 porcija
Sastojci:
500g brašna
60g pšeničnih mekinja, zobenih mekinja ili granola žitarica
1 kašika praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice cimeta
125g mrkve, narendane
125g tikve, narendane
125g tikvica, narendanih
250g Sirela gauda sira, narendanog ili isječenog na kockice
60g Dukat maslaca na sobnoj temperaturi
80g šećera
2 jajeta
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C. Podmažite i pobrašnite tepsiju.
U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke:
Dodajte povrće i 160g Sirela gauda sira. U drugoj zdjeli umutite Dukat maslac sa šećerom. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro muteći poslije svakog. Dodajte President mladi sir i sipajte sve to u udubljenje suhih sastojaka, koji se nalaze u drugoj zdjeli. Miješajte viljuškom sve dok se smjesa ne sjedini.
Sve naspite u pripremljenu tepsiju, pospite Sirela gauda sirom po vrhu i pecite u rerni sat i 15 minuta.
Goveđi ragu sa krompirom
Priprema 20 min
Kuhanje 1 h 50 min
Serviranja 8 porcija
Sastojci:
1kg govedine bez kosti, izrezane na 4cm kocke
80g brašna
so i biber
4 češnja bijelog luka, izgnječenog
2 glavice luka, nasjeckane
2 stabljike celera, nasjeckane
2 lista lovora
2 kašičice mljevenog kumina
1/2 kašičice mljevenog cimeta
1/2 kašičice mljevene paprike
375ml goveđeg temeljca
375ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje
2 velika krompira
2 kašičice limunovog soka
svježi list peršuna
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C. U zdjeli uvaljajte meso u polovinu pripremljenog brašna i pola kašičice soli.
U tavi istopite trećinu Dukat maslaca i prepecite meso da dobije boju. Radite to u serijama po 2 komada mesa. Ako ima potrebe dodajte još Dukat maslaca. Kada je meso gotovo, izvadite ga iz tave, smanjite temperaturu na srednje-nisku i dodajte ostatak maslaca. Zatim dodajte luk, bijeli luk, celer, listove lovora, kumin, cimet i mljevenu papriku pa dinstajte 3 minute.
Umiješajte ostatak brašna. Postupno dodajite goveđi temeljac i Brzo&Fino vrhnje za kuhanje, pojačajte temperaturu i pustite da krčka. Vratite meso u tavu, sve izmiješajte i prebacite u vatrostalnu zdjelu, poklopite je i pecite u zagrijanoj rerni 1 sat.
U međuvremenu, ogulite krompir i nasjecite ga na kocke veličine 2cm. Pola sata prije nego što je meso gotovo, dodajte krompir. Kada su i meso i krompir gotovi, skinite poklopac i pecite još 15 minuta. Izvadite listove lovora iz zdjele. Umiješajte limunov sok i po potrebi začinite solju.
Servirajte sa nasjeckanim listom peršuna.
Savjet:
Ragu možete držati u frižideru i do dva dana pa ga podgrijati u rerni i zatim mu dodati malo limunovog soka.
Domaći sladoled od vanilije
Priprema 10-15 min
Serviranja 500 ml sladoleda
Sastojci:
3 žumanca
100g šećera u prahu
200ml Brzo&Fino vrhnje za šlag
4-5 kapi arome vanilije
Priprema:
Žumanca, mlijeko i šećer u prahu mutiti na pari dok se smjesa ne zgusne (oko 4-5 minuta). Kremu ohladiti i kada se ohladi ukapati 3-4 kapi arome vanilije i dobro izmiješati. Vrhnje za šlag umutiti u čvrstu kremu. Obje kreme staviti u jednu zdjelu a zatim lagano izmiješati kašikom. Masu istresti u željenu posudu i ostaviti u zamrzivač 2-3 sata.
Savjet: Po želji možete dodati čokoladu u prahu ili izblendano smrznuto voće.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba