Kulinarstvo

Dukat ramazanski iftarski meni

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Palenta sa krompirom i sirom

Priprema

10 min

Kuhanje

5 – 10 min

Serviranja  4 do 5 porcija

Sastojci: 

1 krompir, srednje veličine

500ml Dukat trajnog mlijeka

125g kukuruznog brašna 

1/2 kašičice muškatnog oraščića

15g Dukat maslaca

250g Sirela edamera, krupno narendanog 

2 kašičice svježeg vlasca

so i biber

Priprema:

Skuhajte krompir i izgnječite ga kao za pire.

U loncu prokuhajte Dukat trajno mlijeko, dodajte kukuruzno brašno, neprestano miješajući. Kuhajte 3 – 4 minuta, dok se ne zgusne. Dodajte muškatni oraščić, maslac i krompir. Miješajte još minutu- dvije i sklonite s vatre.

Umiješajte sir, dodajte vlasac i začinite po ukusu.

Riblji fileti s tikvicama

Priprema

20 min

Kuhanje

30 min

Serviranja

6 porcija

Sastojci:

3 sitno sjeckane tikvice

1 luk sjeckani

1 kašika bosiljka

20 cherry paradajzčića

4 kašike maslinovog ulja

So i biber

6 fileta oslića ili neke druge morske ribe po izboru

Priprema:

Pripremite radnu površinu na nešto većem papiru za pečenje ili na foliji. Ravnomjerno poredajte prethodno sjeckane tikvice sa svake strane folije ili papira. Preko toga ravnomjerno nanesite sjeckani luk i bosiljak. Nakon toga pobacajte polovine rezanog paradajza.

Sve poprskajte sa malo maslinovog ulja. Začinite solju i biberom. Zbog pečenja dodajte i jednu do dvije kašike vode preko svega. Na vrh povrća stavite i red fileta, začinite solju i biberom i uljem.

Preklopite papir ili foliju i zatvorite krajeve. Ostavite da se marinira bar 1h prije pečenja. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Paketiće stavite da se peku u većoj tepsiji. Pecite 25 do 35 minuta. Servirajte i uživajte.

Čokoladne ananas korpice

Priprema 40 min

Serviranje 5 korpica

Sastojci:

150g čokolade za kuhanje

80g margarina

2 pudinga s okusom vanilije

350ml Dukat trajnog mlijeka

6 supenih kašika šećera

1 mala konzerva kockica ananasa

100ml soka od ananasa

Priprema:

Čaše ostaviti 20 minuta u zamrzivaču. Čokoladu izlomiti i otopiti na pari pa dodati margarin i miješati dok se margarin ne istopi. Čaše izvaditi iz zamrzivača i obložiti prozirnom folijom pa u njih sipati još malo čokolade i razliti po čaši te vratiti u zamrzivač.

Od 350 ml Dukat trajnog mlijeka odvojiti 12 kašika u jednu posudu a ostatak izliti u šerpu i staviti da proključa. U 12 kašika mlijeka dodati 6 kašika šećera i puding te izmiješati i dodati u ključalo mlijeko.

Uz stalno miješanje kuhati dok se ne zgusne pa maknuti s vatre i ostaviti da se hladi. U ohlađen puding dodati kockice ananasa i sok dobro izmiješati. Čaše s čokoladom izvaditi iz zamrzivača, skinuti foliju i dobijenom kremom s ananasom puniti čokoladne korpice.

Na kraju dekorisati s malo kockica ananasa. Do serviranja držati u frižideru.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Povezani članci