Vijesti iz zemlje

Sarajevo: Svečano otvoreno novo sjedište turske agencije TIKA

Uz prisustvo zamjenika premijera Republike Turske Veysija Kaynaka danas su u Sarajevu svečano otvorene nove prostorije Turske agencije za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA), javlja Anadolu Agency (AA).

Kaynak je jutros doputovao u glavni grad Bosne i Hercegovine, a posjetu je započeo sastankom sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Nakon sastanka, Kaynak je prisustvovao ceremoniji otvorenja novih prostorija TIKA-e, što je učinjeno svečanim presijecanjem vrpce. Nakon svečanosti, Kaynak je zajedno sa delegacijom obišao zgradu a tom prilikom su mu uručeni i pokloni.

Ceremoniji su također prisustvovali i zastupnik turskog parlamenta ispred grada Bursa Hakan Cavusoglu, ambasador Turske u BiH Haldun Koc, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zamjenik predsjednika TIKA-e Birol Cetin, direktor TIKA-e za Balkan i Jugoistočnu Evropu Mahmut Cevik, koordinator TIKA za Sarajevo Omer Faruk Alimci, te mnogobrojni gosti.

Nakon Sarajeva, zamjenik turskog premijera Kaynak će otputovati u Foču i prisustvovati svečanosti otvaranja Careve džamije, jedne od 12 fočanskih džamija porušenih tokom agresije na BiH, a čiju je završnu fazu izgradnje finansirala TIKA.

TIKA u BiH je počela djelovati neposredno nakon okončanja rata u ovoj zemlji, a u tom periodu realizovala je više od 800 projekata u različitim oblastima. Neki od najznačajnih projekata su restauracija mosta Mehmed paše-Sokolovića u Višegradu, obnova Stare ćuprije u Konjicu, kao i Kuršumlija džamije u Maglaju.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button