Kulinarstvo

Kako da sami napravite probiotičku namirnicu?

Ovo je način kako da sami, u nekoliko koraka, napravite odličnu probiotičku namirnicu, jogurt ili kefir.

Potrebno:

• 2 l domaćeg svježeg mlijeka
• mala čaša jogurta ili kefira (možete kupiti gotovi jogurt ili kefir, a bolje bi bilo koristiti domaći koji već imate)

Priprema:
• Dva litra domaćeg mlijeka ukuhajte tako da se uhvati korica od mliječne masnoće (slatki kajmak)
• Stavite ga da se hladi, ali dok je još toplo umiješajte u njega jogurt ili kefir (1 čaša jogurta ili kefira)
• Ostavite u toploj prostoriji i pokrijte pamučnom krpom
• Nakon 24 sata bi trebalo da se ukiselilo i da imate jogurt, odnosno kefir
• Nakon toga ga stavite u frižider i servirajte po želji

Savjeti:
• Umjesto gotovog kefira možete koristiti kefirne gljivice ukoliko ih imate
• Ako želite malomasni jogurt, kada ukuhate mlijeko pokupite koricu, skinite je s mlijeka i tek onda umiješajte jogurt ili kefir

Pripremila: Dr. Safija Softić-Namas
Akos.ba i dobrekalorije.ba

Povezani članci