Kulinarstvo
Pekarske kifle
Sastojci:
1kg brašna
2 čajne kašike soli
100ml mlakog mlijeka
2 kašike germe/kvasca
2 kašike šećera
+ 1 kašika brašna
100ml ulja
400ml vode
1 kašika bijelog sirćeta
2 čajne kašike soli
100ml mlakog mlijeka
2 kašike germe/kvasca
2 kašike šećera
+ 1 kašika brašna
100ml ulja
400ml vode
1 kašika bijelog sirćeta
Priprema:
U jednu šolju staviti germu, šećer i jednu kašiku brašna te preliti mlakim mlijekom i dobro izmješati.
Ostaviti da stoji 10-tak minuta.
U veću posudu sjediniti brašno i so.
Mlaku vodu sastaviti sa sirćetom i uljem.
Kada je kvasac nadošao, istresti ga u posudu sa brašnom. Sve zakuhati makom vodom koju smo pomiješali sa uljem i sirćetom.
Mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Prekriti plastičnom folijom i ostaviti na toplo mjesto da stoji sat vremena.
Kada je tijesto nadošlo, ponovo ga mijesiti, poklopiti folijom i vratiti na tolpo mjesto još 30 minuta.
Tijesto podijeliti na 16 loptica i ponovo ostaviti da stoji još 10 minuta.
Svaku lopticu razvaljati i smotati u kiflu.
Redati na pleh na koji ste stavili papir za pečenje, kifle “umiti” vodom i posuti krupnom soli.
Peći u zagrijanoj rerni na 480F (250C) 15 minuta.
Recept: Enida Sejdić Bašić
Akos.bA