Kolumne i intervjui

Radovana Karadžić – Goebbels pred Haškim sudom

Možete li zamisliti da bi neko od Hitlerovih glavešina govorio da se, sudeći njemu, sudi cijelom njemačkom narodu.
 

Piše: Davor Gjenero

„Mi smo anti-parlamentarna stranka koja iz snažnih razloga odbacuje Weimarski ustav i republikanske institucije. Suprotstavljamo se lažnoj demokraciji koja jednako tretira inteligentnoga i budalu, radinoga i ljenčinu. U današnjem sustavu političke većine i organizirane neodgovornosti mi vidimo razlog stalnog rasta bijede. Dakle, zašto onda želimo biti u Reichstagu? U Reichstag ulazimo kako bismo se oboružali oružjem demokracije. Ako je demokracija dovoljno glupa da nam daje besplatne željezničke karte i plaće, to je njen problem. Nas to ne brine. Svako izazivanje revolucije za nas je poželjno…“

Neodrživ sustav

Jedan od posljednjih javnih istupa Radovana Karadžića podsjetio nas je na ovaj poznati tekst zloglasnoga Josepha Goebbelsa iz 1928. godine, kojime on objašnjava filozofiju zloupotrebe institucija liberalne demokracije za provođenje zločinačkog projekta.

Budući da je Goebbels bio inspirativan mnogima, koji su zločinačke političke projekte nastojali ostvariti iskorištavajući slabost liberalno-demokratskog sustava, jer vrlo često suviše kasno aktivira načelo da „nema tolerancije za one koji zagovaraju netoleranciju“, možda je upravo on nadahnuo i Karadžića, a možda je njegova igra pred Međunarodnim ad hoc sudištem za ratne zločine na području bivše Jugoslavije utjecaj epskog „barbarogenija“.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Goebbels pred Haškim sudom

Biografija autora

Povezani članci

Back to top button