Kulinarstvo

Mediteranska piletina s povrćem iz rerne i hladna salata od bulgura

Glavno jelo: Piletina s povrćem iz rerne

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa (bez kože)
  • 2 tikvice
  • 2 paprike (crvena i žuta)
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 veća mrkva
  • Cherry paradajz (šaka)
  • Maslinovo ulje (2 kašike)
  • Bijeli luk (2-3 čehna, sjeckana)
  • So, biber, origano, timijan
  • Sok pola limuna

Priprema:

  1. Piletinu izreži na kocke ili trake.
  2. Povrće nareži i pomiješaj s maslinovim uljem, začinima i bijelim lukom.
  3. Rasporedi sve u pleh, dodaj piletinu i pokapaj limunovim sokom.
  4. Pecite na 200°C oko 30-35 min (dok sve ne dobije zlatnu boju).

Prilog: Salata od bulgura s mentom i limunom

Sastojci:

  • 1 čaša bulgura (ili kus-kusa)
  • 1 krastavac
  • 1 vezica peršuna
  • Svježa menta
  • Cherry paradajz
  • Sok od limuna
  • Maslinovo ulje
  • So

Priprema:

  1. Prelij bulgur vrućom vodom, poklopi i ostavi 10 min.
  2. Kad nabubri, dodaj sitno sjeckano povrće i začinsko bilje.
  3. Začini s limunom, maslinovim uljem i soli. Serviraj hladno.

Desert (po želji):

Voćna salata od lubenice, borovnica i mente – lagano, slatko i hidratantno!


Prednosti:

  • Malo kalorija, ali dosta vlakana, proteina i mikronutrijenata
  • Bez teških umaka i prženja
  • Lako probavljivo i idealno za vruće dane
  • Djeca vole šarene tanjire i blage ukuse

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button