Rostovano pile

Sastojci:
-
1 cijelo pile (1.5–2 kg)
-
3–4 kašike maslinovog ulja ili istopljenog putera
-
1 limun (prepolovljen)
-
4 čehna bijelog luka
-
So, biber
-
Suhi začini po izboru: crvena paprika, timijan, ruzmarin, origano
-
Svježi ruzmarin ili timijan (opcionalno, za unutrašnjost)
Priprema:
-
Pile operi i posuši ubrusom.
-
Natrljaj spolja i iznutra solju, biberom i začinima.
-
Unutra stavi prepolovljen limun, 2 čehna bijelog luka i grančicu ruzmarina/timijana.
-
Pile premaži uljem ili puterom.
-
Stavi ga u pleh i peci u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 1.5 sat (ili dok ne porumeni i sok ne bude bistar kad probodeš batak).
🥔 Pekarski krompir
Sastojci:
-
1 kg krompira
-
1 crveni luk (narezan na kolutove)
-
2 kašike ulja
-
1 kašičica mljevene paprike
-
So, biber
-
Malo čilija ili ruzmarina (po želji)
Priprema:
-
Krompir oguli i isijeci na četvrtine ili krupnije komade.
-
U velikoj zdjeli pomiješaj krompir s uljem, crvenom paprikom, soli i biberom.
-
Dodaj kolutove luka i sve promiješaj.
-
Rasporedi u pleh (ili okolo pileta zadnjih 45 minuta pečenja).
-
Peci dok ne postane zlatno-smeđ i hrskav (oko 45 minuta na 200°C), povremeno promiješaj.
Savjet:
Ako želiš dodatno bogatstvo okusa, možeš preliti krompir s malo pileće masnoće iz pleha tokom pečenja.