Kulinarstvo
Muffini sa povrćem

Sastojci:
- 2 jaja
- 150 ml mlijeka
- 100 ml maslinovog ulja (ili biljnog ulja)
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice crnog bibera
- 100 g rendane mrkve
- 100 g rendanih tikvica
- 1 manji crveni luk (sitno sjeckani)
- 50 g kukuruznog brašna ili sira (po želji, za bogatiji okus)
- 50 g rendanog sira (po izboru, najbolje feta ili cheddar)
- Svježi peršun ili majčina dušica (po želji za dekoraciju)
Priprema:
- Zagrijavanje rerne: Prvo, zagrijte rernu na 180°C. Ako imate tepsiju za muffine, premažite je s malo ulja ili stavite papirne košuljice za muffine.
- Priprema smjese: U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko i ulje. Miješajte dok smjesa ne postane ujednačena i lagana.
- Suhi sastojci: U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i biber. Dobro promiješajte da se svi suhi sastojci sjedine.
- Povrće: Dodajte rendanu mrkvu, rendane tikvice i sitno sjeckani crveni luk u smjesu sa jajima i mlijekom. Ako želite, možete dodati i malo kukuruznog brašna ili sira za dodatnu sočnost.
- Kombinovanje smjesa: Dodajte suve sastojke u mokre sastojke i lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Nemojte miješati previše kako bi muffini ostali prozračni.
- Dodavanje sira: Na kraju, dodajte rendani sir u smjesu i pažljivo promiješajte.
- Pečenje muffina: Rasporedite smjesu u pripremljene kalupe za muffine, puneći ih oko 2/3. Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite 20-25 minuta ili dok muffini ne postanu zlatno smeđi, a čačkalica koju zabodete u sredinu izađe suha.
- Posluživanje: Ostavite muffine da se ohlade nekoliko minuta prije nego ih izvadite iz kalupa. Poslužite ih tople, ukrašene sa svježim peršunom ili majčinom dušicom po želji.
Savjeti:
- Ako želite da muffini budu još sočniji, možete dodati i malo naribanog sira u smjesu.
- Ovi muffini se odlično slažu uz jogurt ili salatu kao dodatak.
- Možete koristiti razne vrste povrća, poput špinata ili paprike, kako biste dobili različite varijante ovog recepta.
Uživajte u zdravim i ukusnim muffinima s povrćem!
Akos.ba
foto: visocani.ba