Vijesti iz zemlje

Priča o malim herojima koji vode velike bitke: Kako je sugrađanka Merima uljepšala rođendan Ajlin Dervišević

U Roditeljskoj kući trenutno je smješteno devet porodica iz Zavidovića, Zenice, Žepča, Cazina i Sarajeva, a čija se djeca liječe u Hematoonkološkom odjeljenju Klinike za pedijatriju KCUS-a

Ajlin Dervišević iz Cazina proslavila je osmi rođendan u Roditeljskoj kući u Sarajevu, a na zabavu, koju je uveličao i mađioničar, došla je njena raja.
IMG_20240924_085942
 
Iako mali, oni su svi veliki i hrabri heroji koji se bore sa najopakijom bolešću – rakom.
 
Ajlin su početkom godine počela boljeti koljena, ali se to sporadično javljalo. No sredinom jula roditelji su je odveli u u Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću gdje su ostali sedam dana. Nalazi su bili odlični.
 
U Roditeljskoj kući srce vam je puno
 
No ubrzo nakon toga Ajlin je počela osjećati malaksalost, izgubila je apetit, postala blijeda, nakon čega je djevojčica, kako nam kazala njena majka Sabina Dervišević, upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, u Hematoonkološki odjel u Klinici za pedijatriju.
 
Nalazi su otkrili – akutnu leukemiju.
 
Ajlin ove sedmice završava treći ciklus kemoterapije, a onda će kući u Cazin, gdje će biti 21 dan.
 
Potom ponovo se vraća u Sarajevo na još jedan ciklus kemoterapije koji će trajati od jednog do dva mjeseca.
 
Tiha, ali uvijek nasmijana, pametna i radoznala djevojčica, odlično je, govori njena majka, podnijela dosadašnju borbu sa bolešću.
 
IMG_20240924_090539
– Bolje je sve podnijela nego ja – kaže Sabina i dodaje da joj je već drugi dan sve morala reći – o kojoj je bolesti riječ, kako će trajati liječenje, koliko će biti u Sarajevu.
 
Tokom drugog ciklusa kemoterapije Ajlin je ostala bez kose, ali ona za to previše ne mari. Kaže da su joj ionako svi kazali da joj turbani prelijepo stoje.
 
Ponosno nam je otkrila da ide u treći razred Osnovne škole “Šturlić” u Cazinu, da je to za nju najljepša škola i da ima puno drugara.
 
– Lejla i Zara su mi najdraže drugarice, a najdraži predmet je Bosanski jezik jer volim da čitam. Sa nestrpljenjem čekam povratak u školu jer sam poželjela drugare – govori Ajlin i otkriva da bi kad poraste voljela biti frizerka.(faktor.ba)
 
akos.ba
 

Povezani članci