U FokusuVijesti iz svijeta

List “Haaretz”: Izraelski vojnici koriste civile kao živi štit dok pretražuju tunele i zgrade u Gazi

Izraelski list "Haaretz" objavio je tekst u kojem se navodi da je izraelska vojska "sistematski" koristila civile u Pojasu Gaze kao živi štit prilikom pretraživanja tunela i zgrada, uz znanje načelnika stožera Herzija Halevija i viših vojnih oficira

Al-Quds/Jerusalem

 Izraelska vojska koristila je palestinske civile kao živi štit dok je pretraživala tunele i zgrade u Pojasu Gaze protiv mogućnosti zamki, objavili su izraelski mediji, prenosi Anadolu.

Izraelski list “Haaretz” objavio je tekst u kojem se navodi da je izraelska vojska “sistematski” koristila civile u Pojasu Gaze kao živi štit prilikom pretraživanja tunela i zgrada, uz znanje načelnika stožera Herzija Halevija i viših vojnih oficira.

Prema izjavama nekih vojnika i komandanta u izraelskoj vojsci, izraelski vojnici su bez ikakvog opravdanja zarobili palestinsku omladinu u Pojasu Gaze i koristili ih kao živi štit prilikom pretraživanja kuća i tunela.

Prema svjedočenjima, palestinski mladići, obično u dvadesetim godinama, obučeni su u izraelske vojne uniforme, ruke su im vezane na leđima i poslani su u zgrade i tunele. Međutim, primijećeno je da se nakon pažljivog pregleda moglo zaključiti da su ti ljudi Palestinci po njihovim patikama i strahu i tjeskobi na njihovim licima.

U vijestima je navedeno da su zarobljene Palestince jedinice izraelske vojske koristile kao živi štit u operacijama te da su prije izraelskih snaga pretraživali zgrade i tunele.

“Govorili su nam da su naši životi važniji od njihovih života (Palestinaca, op.a.), da je bolje da oni budu razneseni eksplozivom nego da naši vojnici poginu”, navodi se u izjavama neimenovanih izraelskih vojnika.

akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close