Kulinarstvo

Topa – jelo koje je Sarajlijama neizostavno na iftarskom meniju

Topa, jelo koje sarajevsku kuhinju čini specifičnom, generacijama se nalazi kao omiljeno jelo na mnogim trpezama u glavnom bh. gradu i okolici

SARAJEVO (AA) – Ramazan u Sarajevu ima svoju posebnu čar, a na trpezama Sarajlija u trenucima kada se pale kandilji na munarama desetaka džamija širom bh. prijestolnice je i topa, jelo koje mnoge vjernike asocira na lijepe dane posta, javlja Anadolu Agency (AA).

Topa, jelo koje sarajevsku kuhinju čini specifičnom, generacijama se nalazi kao omiljeno jelo na mnogim trpezama u glavnom bh. gradu i okolici.

Topa je specifična za Sarajevo gdje je neizostavan dio iftara. Nakon hurme i vode slijedi topa bez koje Sarajlije ne mogu zamisliti iftar. Kako kažu, topa je dio tradicije Sarajeva. Pravi se tako što se tope kajmak, puter, maslo i različite vrste sira.

Samra Kurtagić iz jednog sarajevskog restorana za Anadolu Agency (AA) je napravila topu koja je obavezno ramazansko jelo.

Dok priprema sastojke za topu, Kurtagić pojašnjava da je topa tradicionalno bosansko jelo ili tačnije samo sarajevsko ramazansko jelo koje se priprema pred iftar.

“Topa je specifična za Sarajevo. Pamtim iftare i sehure kod moje nane u Sarajevu. Kod nje je topa bila neizostavan dio iftara. Najveća draž tope je kada se jede odmah sa vatre”, kazala je Kurtagić za AA.

Pojašnjava da uz topu ide vruć somun koji se izlomi i onda se umače rukama.

“Umakanje rukama je također tipično za Sarajevo, ne koriste se kašike i viljuške”, kazala je Kurtagić.

Govoreći o važnosti tope Kurtagić pojašnjava da je običaj da se, nakon hurme i čaše vode, prvo iftari topom.

Prema njenim riječima, sastojci koji idu u topu zavise od osobe do osobe.

“Svi po nekom svom nahođenju prave topu, pogotovo danas kada su na raspolaganju svi sastojci. Masnoća, kajmak i više vrsta sira su osnovni sastojci tope. Obično ide mladi, stari i dimljeni sir, puter, kajmak i žumance”, kazala je Kurtagić.

Pojašnjava da je topa bolja ukoliko ima što više sastojaka.

“Svi sastojci treba da se tope na laganoj vatri i zbog toga se i zove topa”, kazala je Kurtagić.

Prema njenim riječima, topa je specifična za ramazan i zbog toga se najviše i pravi tokom svetog muslimanskog mjeseca.

“Pravila sam je i mimo ramazana, ali nije to isto, nema istu draž”, pojasnila je Kurtagić.

Kako kaže, u restoranu, koji vodi sa suprugom i sinom, topa je neizostavan dio iftarskog menija.

“Ima ljudi koji nakon tope neće ništa drugo da jedu. Bez tope se ne iftari”, pojasnila je Kurtagić.

 

Anadolija

Povezani članci