Iftarski meni : Đuveč
Priprema 1 h
Kuhanje 45 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
1/2kg pilećeg bijelog mesa
250g riže
2-3 glavice crnog luka
2 češnja bijelog luka
150g graška
1 paprika, isječena na tanje komade
1 paradajz, oguljen, isječen na kockice
voda
so
biber
ulje
Priprema:
Isjeckani crni luk propržite na ulju na umjerenoj vatri. Zatim dodajte isjeckano povrće, vodu i poklopite.
Ostavite da se dinsta par minuta. Potom dodajte meso, bijeli luk i, ukoliko je potrebno, nalijte malo vode i ostavite da se dinsta 5- 6 minuta. Začinite po ukusu.
Dodajte očišćenu i opranu rižu i zalijte vodom. Ostavite sve da se kuha oko pola sata.
Đuveć možete zaljutiti dodavanjem mljevene ljute paprike. Sve zapeći u rerni 10-tak minuta.
Savjet:
Đuveč možete spremiti bez mesa- sa ribom ili paprikom i patlidžanom.
akos.ba