Kulinarstvo

Napravite za članove svoje porodice domaću pileću paštetu

Sastojci:

  • 1 komad pilećih fileta;
  • 1 srednja glavica luka;
  • 3/4 čehne bijelog luka;
  • 50/70 ml. vode (od kuhanja piletine);
  • 3 velike kašike ulja (maslinovog, suncokretovog);
  • 2 velike kašike limunovog soka;
  • 2 velike kašike majoneze;
  • 1 mala kašika peršuna;
  • 1 mala kašika origana;
  • so, biber, curry, ljuta i slatka mljevena paprika (količina po želji).

Priprema:

Piletinu staviti u šerpu s vodom, posoliti i ostaviti da se skuha. Kada je piletina skuhana isjeći je na komadiće i ostaviti da se ohladi, pri tom sačuvati jednu šoljicu vode od kuhanja. Nakon toga prebaciti je u blender/sjeckalicu i dodati joj  ostale sastojke i izblendati.

Sastojke trebate postepeno dodavati, a posebno limunov sok, vodu od kuhanja piletine i začine poput paprike i curry-ja. Njih trebati dodavati po želji, zavisno od toga koliko volite slano, kiselo ili ljuto.

Kada je pašteta spremna, prebaciti je u zdjelicu, poklopiti i ostaviti u frižider. Predlažemo serviranje kao sa slike, uz tostiran hljeb.

Prijatno 🙂

Za Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić

Povezani članci