Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Promoviran novi Katalog orijentalnih rukopisa

Promoviran novi Katalog orijentalnih rukopisa

U prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) danas je s početkom u 10h upriličena promocija Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa NUBBiH. Katalog su promovirali direktor NUBBiH dr. Ismet Ovčina, dr. Ismet Bušatlić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, dr. Mustafa Jahić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, dr. Lejla Gazić, saradnik Orijentalnog instituta i bibliotekar Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić, koji je obradio rukopise u ovom katalogu.

Promotori su pročitali pismo mr. Amre Rešidbegović, pomoćnika direktora NUBBiH koja je bila poslovno odustna.

Riječ je o katalogu koji donosi niz rukopisa autora koji su pisali na orijentalnim jezicima, ali i bosankom jeziku što čini ovaj katalog vrijednim za proučavanje povijesti ovog područja, ali i za istraživanje mnogih naučnih oblasti, s obzirom da su zatupljeni tekstovi iz  različitih naučnih polja. “Bogatstvo ovih rukopisa su  i mnogobrojne bilješke, zapisi na marginama koje nam daju uvid u dešavanja u određenom vremenskom periodu, poput vremenskih priika i važnih datuma”, istakao je u svom izlaganju dr. Bušatlić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Nacionalna biblioteka ne bi bila u današnjoj situaciji da se mi odnosimo prema knjizi kao što su se odnosili naši preci”, zaključio je Bušatlić s osvrtom na tešku financijsku situaciju u kojoj se nalazi NUBBIH. Upravo je direktor Ovčina skrenuo pažnju prisutnima u kakvim se uslovima nalazi NUBBiH, s obzirom na indolentnost vlasti spram potreba NUBBiH.

(akos.ba/preporod.com)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top