Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > 8. mart – Svjetski dan bubrega

8. mart – Svjetski dan bubrega

Svjetski dan bubrega globalna je kampanja osmišljena s ciljem podizanja svijesti o bubrežnoj bolesti koja pogađa 10% populacije odraslih u cijelom svijetu. Glavni je cilj upoznati se sa važnošću bubrega u očuvanju zdravlja, te umanjiti učestalost bubrežne bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam.
Ideja o Svjetskom danu bubrega potekla je 2006. godine, te je postala najutjecajnije oružje u podizanju svijesti o bubrežnoj bolesti.
Ukoliko se otkrije na vrijeme, hronična bubrežna bolest može se uspješno liječiti, što značajno umanjuje učestalost komplikacija, te smanjuje smrtnost i invaliditet.

Zanimljive činjenice o bubrezima

Naši bubrezi čudesni su organi složenih funkcija. Njihova najvažnija uloga jest pročišćavanje krvi, što čine otprilike 40 puta dnevno, odstranjujući tako otpadne tvari i višak tekućine mokraćom. Sudjeluju i u regulaciji krvnog pritiska, održavaju čvrstoću kostiju i stimuliraju stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja nose kisik po tijelu. Bubrezi su organi veličine šake, smješteni duboko u trbušnoj šupljini, zaštićeni rebrenim lukom. Bubrezi regulišu koncentraciju brojnih minerala u krvi, prije svega natrija i kalija, te sudjeluju u održavanju optimalne kiselosti krvi. Svaki dan bubrezi pažljivo održavaju ravnotežu soli i vode ne bi li na taj način održali urednu vrijednosti krvnog pritiska.

Hronična bolest bubrega nastaje kada sposobnost bubrega da odstrane otpadne tvari postepeno slabi. To je ”tiha” bolest koja obično nastaje neprimjetno, mjesecima i godinama, bez prethodnih znakova i upozorenja. Otprilike 8 do 10% svjetske populacije odraslih ima barem neki oblik bubrežnog oštećenja, a svake godine milioni ljudi prerano umiru od posljedica komplikacija hronične bubrežne bolesti.
Postoji nekoliko načina na koji možema sačuvati bubrege zdravima.

8 zlatnih pravila!

1. Krećite se – živite aktivnim životom
2. Redovno kontrolišite šećer u krvi
3. Kontrolišite krvni pritisak
4. Jedite zdravu hranu i kontrolišite tjelesnu težinu
5. Unosite dovoljno tekućine
6. Ne pušite
7. Ne uzimajte lijekove samoincijativno
8. Provjerite funkciju vaših bubrega ako imate jedan ili više rizičnih faktora:
dijabetes, visoki krvni pritisak, prekomjernu težinu ili ako se neko u vašoj porodici liječio zbog hronične bubrežne bolesti.

Prema prošlogodišnjim podacima u BiH je registrirano oko 200 pacijenata sa transpantiranim bubregom, te još njih 700 pacijenata su potencijalni kandidati za transplantaciju.
Prema statističkim podacima, svaki deseti stanovnik u svijetu ima neki stadij hronične bubrežne bolesti (HBB), što se dramatično povećava iznad 60 godina života, te su, stoga, bubrežne bolesti svrstane u današnje „tihe ubice“ kao što su bolesti srca, dijabetes i hipertenzija.

Za Akos.ba pripremila Velida Olovčić

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top