Kulinarstvo

Cvijet-pletenica

Sastojci:

 300ml tečnosti (može voda,mlijeko ili pola – pola)

3-4 kašike ulja

1 kašika suhog kvasca

kašičica šećera

kašičica soli

brašna po potrebi

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto.

Kad tijesto izraste odmah ga razviti oklagijom kao za krofne.

Obavezno razviti na pek-papir posuti brašnom kako bi lakše prebacili u pleh.

Prečnik razvijene kore oko 45cm.

Na sredini staviti manju tacnu (ili poklopčić prečnika 10cm) i presjeći na četvrtine.

 Zatim četvrtine presjeći na polovine i polovine na još 3 jednaka dijela, kako bi dobili 24 trouglića.

Isplesti klasičnu pletenicu od svaka 3 trouglića tako da se dobije 8 pletenica.

Svaku pletenicu podvući ispod iste do pola.

Pažljivo sa pek papirom privući na plići pleh (može i u tepsiju ali da vam neko pripomogne držeći za sva 4 kraja papira).

Premazati jogurtom, posuti susamom i kad malo naraste ispeći.

Za središnji dio možete ostaviti komadić tijesta a i ne morate.  

Recept i fotografija preuzeti sa: www.bosanski-kuhar.blogspot.com

 akos.ba 

 

Povezani članci

Back to top button