Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > 75-godišnja Harvardova studija otkrila najvažnije faktore ljudske sreće

75-godišnja Harvardova studija otkrila najvažnije faktore ljudske sreće

Da li ste ikad čuli za Harvardovu studiju koja je trajala 75 godina, putem koje se željelo otkriti šta nas to čini sretnim? To je revolucionarna studija u oblasti psihologije.

Studija preko 75 godina prati život dvije grupe muškaraca i još uvijek prati život tzv. buum beba (osobe koje su rođene tokom ekspanzije rađanja beba, posebice one koja se dogodila u Velikoj Britaniji i SAD-u nakon Drugog svjetskog rata) kako bi shvatila na koji način iskustvo iz djetinjstva utiče na zdravlje i blagostanje u srednjoj dobi života.

Pa šta nas to onda čini sretnim dok idemo kroz život?  Ako mislite da su to slava i novci, niste jedini – ali prema psihologu Robertu Waldingeru, niste u pravu. Kao direktor 75-ogodišnje studije o razvoju odraslih, Waldigner je sasvim neočekivano otkrio prave činjenice o tome šta je to istinska sreća i satisfakcija, obrazloživši sve to gostujući u jednoj od emsija Ted šoua koji je postavljen dolje u prilogu.

Koji je to onda “broj jedan” faktor naše sreće i blagostanja? Prema Waldingeru:

“Jasna poruka koju smo dobili provodeći ovu 75-ogodišnju studiju glasi: Dobri odnosi nas čine sretnim i zdravijim.”

Da, najveći predskazivač cjelokupne naše sreće i ispunjenja u životu baziran je na ljubavi.

Studija je posebno ukazala da imati nekog ko vam zaista može pomoći da relaksirate vaše nerve, pomaže vašem umu da ostane zdrav i reducira emocionalnu bol.

Ovi podaci također jasno ukazuju na to da je veća vjerovatnoća da oni koji se osjećaju usamljeno prije doživjeti pad njihovog psihičkog zdravlje i umrijeti ranije.

“Ne radi se samo o broju prijatelja koje imate i da li ste ili niste u savršenoj vezi.” rekao je Waldinger. “Radi se o kvaliteti vaših bliskih odnosa.”

Nije važno da li imate velike grupe prijatelja, ili da li ste u savršenoj i romantičnoj vezi, to ovisi o kvaliteti tih veza – koliko dubok i iskren je vaš odnos, veza u kojoj ste opustani i u kojoj možete biti onakvi kakvi ustvari i jeste.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ovo je vrlo dobar podsjetnik da prioritiziramo autentične veze s drugima, jer podaci jasno ukazuju na to da, na kraju, možete imati novac i sve što želite, ali bez veze ispunjenje ljubavlju, nećete biti sretni.

Za dublje razumijevanje značaja ove studije i šta ona uistinu predstavlja, pogledajte video u linku ispod.

Izvor: thepowerofideas.ideapod.com

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top