Dijaspora

Ko bugarizuje kosovske Bošnjake?

Prema zadnjim nezvaničnim podacima nedavno završenog popisa stanovništva u Republici Kosovo bošnjačka populacija broji nešto više od 27.000 duša što je izrazito manji broj u odnosu na popise iz 1981. i 1991. godine.

To je ujedno i jasan znak da je bošnjaštvo na Kosovu u velikoj opasnosti sa tendencijom radikalnog smanjivanja i perspektivom njegovog sigurnog nestanka. Osim poznatih nepravdi koje se prema Bošnjacima vode decenijama na ovom prostoru, nekoliko godina unazad učestale su razne igre koje se vode prema našem bošnjačkom življu sa različitih strana.

Pored asimilatorsko negatorskog djelovanja združenih albansko- srpskih asimilatorskih aspiranata, te VMRO junoša iz Makedonije, slične provenijencije kao prvi, na scenu je stupila još jedna, doduše u početnoj fazi ali vrlo agresivna bolumenta svojatara Bošnjaka Kosova. Ovaj put radi se o bugarskoj kampanji nasrtaja na Bošnjake Kosova s ciljem njihovog konvertiranja u Bugare. To možda ne bi bilo ništa neobično da se ovoj prljavoj i nadasve antibošnjačkoj raboti nije priključila SDA Kosova u punom kapacitetu stavljajući joj na raspolaganje ljudstvo i materijalne resurse.

Naime 26. marta formirano je Udruženje Bugara Kosova, a za predsjednika izabran je gospodin Abaz Ademi drugi čovjek SDA Kosova i potpredsjednik te stranke koja je nedavno proglasila ujedinjenje. Promocija novoosnovanog udruženja odvijala se u prostorijama SDA Kosova. Po izjavi novoizabranih predstavnika ove organizacije glavni cilj će im biti briga o stanju Bugara u ovom dijelu Balkana, odnosno na Kosovu.

Postavlja se pitanje na koje Bugare misli gospodin Ademi kad po zadnjem popisu nije upisana ni jedna osoba bugarske nacionalnosti, što je očito da im je ciljna grupa bošnjačko stanovništvo locirano u Gori, Župi i Podgoru. Osman Destanović

Preuzmite BESPLATNO najnoviji broj SAFF-a (broj 328) ovdje

(akos.ba/saff.ba)

Povezani članci

Back to top button